Wat doe ik eigenlijk bij stress? Mijn stressverminderende acties.

Weet je ’t nog? Dat ik 1000 dingen op een dag doe, veel werk verzet en altijd alles goed wil doen? Daar begint het allemaal mee bij mij. Dat geeft – hoe kan het eigenlijk anders – toch af en toe wat stress (guilty!). Maar inmiddels ben ik 2 weken ‘in opleiding’ bij New Heroes om meer te weten over mijn stress en te leren wat ik eraan kan doen. En behalve dat het eigenlijk veel leuker is dan ik dacht, merk ik ook dat ik er nog niet ben. Gek hè, na 2 weken? ;-) Deze week stond in het teken van mijn stressverschijnselen en stressverminderende acties. Want wat doe ik eigenlijk als ik stress heb?

Stressverminderende acties
Eerst moest ik bewust worden van mijn spanningsverschijnselen. Die nam ik eens goed onder de loep. Die verschijnselen zijn bij iedereen anders, maar bij mezelf weet ik dondersgoed wat ze zijn. Een hogere hartslag, een soort ongemakkelijke alertheid en last van de rechterkant in mijn schouder en nek – wat mijn man altijd gekscherend mijn ‘stressnek’ noemt. Oeps! Maar prima, want als je de verschijnselen herkent, kun je ook actie ondernemen. En dus ging ik ook aan de slag deze week met strategieën, ofwel stressverminderende acties, om te handelen bij die verschijnselen. Nog niet gemakkelijk, maar wel heel leuk en nuttig om uit te proberen! Je leert in de leerreis wat de verschillende strategieën zijn – bijvoorbeeld je gedachten bij iemand toetsen, relativeren of mediteren – en door het te proberen kom je er achter welke voor jou wel of niet werken. De komende tijd ga ik verder aan de slag om de verschillende acties toe te passen en ik ben benieuwd wat het me brengt!

Opdracht: ik las een boek!
Deze week had ik dus – behalve allerlei interessante leerteksten en filmpjes – ook een aantal opdrachten. De opdrachten besprak ik met mijn supporter Joanne. En een van die opdrachten was ook helemaal voor mezelf: plan iets in je agenda wat je heel leuk vindt, maar waar je te druk voor bent geweest om te doen de laatste tijd. Voor mij is er dan één activiteit die met stip bovenaan staat: lezen. Ik hou van lezen! Maar buiten de vakanties gun ik mezelf geen tijd meer om een boek te lezen. Zonde! Ik weet het en ik wil het, maar weet niet goed hoe ik het moet veranderen. De opdracht zorgde ervoor dat ik daadwerkelijk weer een boek(je) uitlas. Heerlijk! Het voelt gewoon als een overwinning. Met als resultaat dat ik volgende keer die opdracht aan mezelf opleg.

Prioriteiten
Dat ‘opleggen’ klikt misschien als ‘moeten’ maar het gaat veel meer over ‘willen’. Het heeft allemaal met prioriteiten te maken. Ik kan elke dag tijd vrijmaken om te sporten omdat ik dat als allerhoogste prioriteit (naast mijn werk) beschouw. Dus waarom zet ik lezen niet weer wat hoger op mijn prio-lijstje? Precies!

Niet zomaar een boekje
En het was trouwens niet zo maar een boekje… Het boek dat ik las heet Looptijd, van Dirk van Weelden. Het boek – over hardlopen, duh! – wordt niet meer verkocht en rouleert nu onder allerlei hardloopliefhebbers die elkaar via social media volgen. Zo kreeg ik het van ‘De Rand van het Land’ Anton-Jan en gaat het, als ik het helemaal uit heb, door naar Miny. Leuk toch?!

Aardig op weg
Ik ben aardig op weg in mijn leerreis stress, maar ben er nog niet. Gaat het me lukken om vaker de stressverminderende acties toe te passen? Om vaker een boek te lezen? En om sommige dingen voor mezelf hoger op mijn prioriteitenlijst te krijgen? Ik houd je op de hoogte!

Beeld header: Vivienne Magalie Photography

Had je de vorige mini-vlog al gezien? In samenwerking met New Heroes neem ik je gedurende 66 dagen mee in mijn leerreis stress. Elke week deel ik mijn voortgang met je! Wil je me helpen, iets vragen, of heb je zelf iets dat je wilt delen? Let me know! Deel jouw comments onder de artikelen of social media posts.

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.