Een PR neerzetten? Ga taperen!

Sporten is fun, je krijgt er bergen energie van en het houdt je gezond. Vaak de voornaamste redenen om je regelmatig in je sport gear te hijsen. Maar als je sport wil je ook graag verbetering, toch? Vandaar dat veel sporty’s deelnemen aan events en wedstrijden. Niet alleen omdat ze het leuk vinden om mee te doen, maar ook om te testen waar ze staan, wat ze op dat moment kunnen. Het wedstrijdseizoen is momenteel in volle gang! Heb jij ook zo’n wedstrijd in het vooruitzicht? Eentje waar je écht wilt presteren en een nieuw PR wilt neerzetten? Zorg dan dat je in topvorm bent door te taperen!

Uitgerust aan de start
Taperen (spreek uit: tee-pe-ren) is een methode om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment piekt. Door uit te rusten in de laatste periode naar je wedstrijd wordt er een optimale balans gecreëerd. Je bent goed getraind én staat toch uitgerust aan de start, waardoor je een topprestatie kunt leveren.

Optimaal profiteren van je trainingen
Een gemiddelde taperperiode duurt zo’n 10 tot 14 dagen. In die periode neem je geleidelijk aan ‘gas terug’ met de duur en zwaarte van je trainingen. Wel leg je de nadruk op kort snelheidswerk om je snelheid te behouden en je explosiviteit optimaal naar boven te brengen. Of je nu hardloopt, zwemt, fietst, crossfit’, of een ander sportief meetmoment in het verschiet hebt, taperen helpt je om uitgerust te raken en je lichaam optimaal te laten profiteren van de noeste trainingsarbeid die je in de weken en maanden ervoor geleverd hebt.

Voordelen
Taperen verhoogt je maximale zuurstofopnamevermogen (hallo conditie!), maar zorgt ook voor een beter bloedbeeld en minder spiervermoeidheid. Bovendien slaap je beter, hoewel… de zenuwen van zo’n wedstrijd kunnen hier natuurlijk wat roet in het eten gooien.

Stelregel
Per sport en per persoon is een schema op maat natuurlijk altijd het beste. Maar train je voor jezelf en wil je graag taperen naar een belangrijk meetmoment toe? Dan kun je als stelregel aanhouden dat je de omvang van de trainingen met 40-60% naar beneden brengt, geleidelijk verspreid over de taperperiode. De trainingsfrequentie en het snelheidswerk houd je wel in stand. In de laatste dagen voor de wedstrijd doe je dus echt niet zo veel meer en wordt rust (en goede voeding) nóg belangrijker.

Onrust
Uit onderzoek blijkt dat het een doeltreffende methode is om te kunnen pieken. En het lijkt wel lekker, even rustig aan doen, maar het brengt voor veel sporters ook een onrustige periode. Je wordt onrustig omdat je minder traint, je energiebalans verandert. Je kunt zelfs gaan twijfelen of je het allemaal nog wel kunt. No worries, dit hoort er allemaal bij. Op de wedstrijddag ben jij ready to go, klaar voor jouw PR!

Rusten is ook trainen
Dus: wil jij een PR neerzetten? En echt pieken op een specifiek moment? Ga dan taperen! En keep in mind: rusten is ook trainen. Zeker in die laatste fase voor een wedstrijd. Laat dat PR maar komen!

Wat denk je? Ga jij het ook een keer proberen?

Beeld header: Vivienne Magalie Photography

Lees ook:
Trainen met een weerstandsband: 4 oefeningen voor sterke billen
Trainen met een speedladder: word sneller en wendbaarder
Do’s & don’ts na je training
Vragen die je krijgt als je voor een marathon traint

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.