Te veel zitten is toch te compenseren: in beweging!

Heb jij een kantoorbaan? Dan was het nieuws een tijd geleden niet zo positief. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat te veel zitten op geen enkele manier te compenseren was, zelfs niet als je genoeg beweegt. Maar gelukkig blijkt dit idee toch achterhaald. Want als je dagelijks acht uur zit kun je deze ‘zitschade’ compenseren met ruim één uur bewegen. redelijk intensief, dat wel. Maar hoe dan ook: hoera!

Deze uitkomsten komen voort uit een een reeks van dertien onderzoeken – over zitduur, tv-kijken en sterftekans – waaraan maar liefst één miljoen westerlingen meededen. Serious business dus! Je kunt je dus wat minder schuldig voelen over al die uurtjes ploeteren achter je bureau op kantoor, als je maar een uur in beweging komt. Dat is stiekem helemaal niet zo moeilijk, want niet alleen intensief sporten is bewegen. Nee, ook lekker doortrappen op de fiets naar het station, een lekkere wandeling maken waar je een beetje doorstapt, of de hele dag de trap meepakken in plaats van de lift tellen allemaal mee.

Overigens  is het wel aan te raden een beetje maat te houden met je tv-gedrag. Drie uur tv-kijken is namelijk net zo schadelijk als acht uur bureauwerk. Oeps! dat komt voornamelijk door de nóg passievere houding dan achter een bureau en door snack-gedrag tijdens het tv-kijken. Verdeel je favo serie dus toch maar gewoon in blokjes en laat dat binge-watchen lekker achterwege! ;-)

Dat uur ‘matig intensief’ bewegen waarmee je de zitschade teniet kunt doen is trouwens wel veel meer dan de huidige beweegnorm van 30 minuten per dag. Tijd om de beweegnorm weer eens aan te passen, vind je niet?! Wij komen wel aan een uur per dag, niet alleen door regelmatig te sporten, maar ook door te wandelen, fietsen, met het OV te reizen, af en toe een station eerder uit te stappen en altijd de trap te pakken. Het is veel minder moeilijk dan je denkt!

Krijg jij een uur beweging per dag en hoe doe je dat?

kantoor

Lees ook:
Genoeg drinken: 3 handige apps
5 toffe apps voor jouw gezondheid
Waarom groen goed is voor jouw gezondheid
Echt goed ontspannen doe je zo

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.