Christmas tea cocktails

Zoek je een smaakvol en alcoholvrij alternatief voor de feestdagen? Wat dacht je van een cocktail gemaakt van thee? Als theesommelier ben ik niet alleen gek op mijn vertrouwde kop warme thee, maar ook op de cocktail varianten. Nu zie ik je denken: thee en cocktails, gaat dat samen? Jazeker, in Amerika zijn tea cocktails al een tijdje hartstikke hip. Probeer een van deze recepten maar eens uit. Het is misschien even wennen, maar wedden dat jij en je familie en vrienden het goed vinden smaken?

T for men
Mannen krijg je met moeite aan de thee, vooral als ze ziek zijn. Terwijl thee oorspronkelijk juist een mannendrank is. Loop maar eens rond in Istanbul, Marrakech of Chinese steden. Je ziet vooral mannen aan de thee zitten al dan niet met dimsum of andere lokale specialiteiten. Deze T for men cocktail serveer je in een cognacglas. Lekker met blokjes kaas of gerookte wilde zalm!

Trek de thee 5-6 minuten in een kan. Op 5 gram losse thee gebruik je 300 ml gekookt water. Doe 3 ijsblokjes in een cognacglas en giet de warme thee erover. De thee koelt hierdoor direct af. Garneer de cocktail met een half takje rozemarijn, een schijfje sinaasappel en een mooie groene olijf.

Shopping list
5 g lapsang souchong thee (deze rokerige zwarte thee doet je denken aan de geur van whiskey)
½ takje verse rozemarijn
1 groene olijf aan een prikker
1 schijfje sinaasappel
ijsblokjes
cognacglas

thee3


MarT’ni
Deze sensuele thee geserveerd in een sexy martiniglas doet het vooral goed bij vrouwen. Lekker als aperitief, maar ook heerlijk bij zeevruchten of een zacht dessert met rode vruchten.

Trek de thee 5-6 minuten in een kan. Op 5 gram losse thee gebruik je 300 ml gekookt water. Gebruik je een zakje Clipper thee? Laat de thee dan zeker 7-8 minuten trekken. Doe 2-3 ijsblokjes in een martiniglas en giet de warme thee erover. De thee koelt hierdoor direct af. Voeg de agavesiroop of stevia toe. Garneer met een paar blaadjes verse munt, bessen of druiven en een schijfje sinaasappel of citroen.

Shopping list
5 g hibiscus blend of Clipper Rosehip & Hibiscus thee (o.a. verkrijgbaar bij AH, Jumbo en de Tuinen)
1 scheutje agavesiroop of een paar druppels stevia
bessen en/of frambozen of druiven (optioneel)
1 schijfje sinaasappel of citroen
verse munt
ijsblokjes
martiniglas

thee2

Spice Sensation
Dit is een echte winter blend die je zowel warm als koud kunt drinken. Door de specerijen doet het denken aan de Indiase Chai thee. Smaakt goed bij romige gerechten maar ook bij Aziatische maaltijden. Voeg een chilipeper toe voor een echte spicy touch.

Trek de thee 5-6 minuten in een kan. Op 5 gram losse thee gebruik je 300 ml gekookt water. Trek je de thee met een zakje? Gebruik er dan twee. Voeg wat palmsuiker toe als je de thee warm wilt drinken en laat de chilipeper meetrekken als je van spicy houdtGa je voor de cocktail variant? Doe dan 3 ijsblokjes in een whiskyglas en giet de thee erover. De thee koelt direct af. Garneer de warme thee of cocktail met steranijs, kaneelstokje en een schijfje citroen.

Shopping list
5 g chai blend of rooibos
1-2 tl palmsuiker (optioneel)
chilipeper (optioneel)
1 schijfje citroen
1 kaneelstokje
steranijs
ijsblokjes
whiskyglas

thee1

Foto’s: Jeroen Peeters 

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *