Thee trends

Thee is na water de meest populaire drank wereldwijd. Vroeger nam je gewoon een zakje English Blend, maar tegenwoordig kun je kiezen uit veel verschillende merken en soorten. Ben je ook zo’n theeleut? Alle in’s en out’s over thee en de laatste thee trends op een rij.

Vier soorten thee
Er zijn vier verschillende soorten thee: witte, groene, zwarte en oolong. Rooibos is een geval apart. We noemen het thee, maar het wordt gemaakt van een andere plant die alleen in Zuid-Afrika groeit. Ook kruidenthee (zoals kamille-, zoethout- en muntthee) is eigenlijk geen thee, want het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen.

Matcha
Was het eerst ‘in’ om verse muntthee te drinken, nu is Matcha helemaal hip. De Matcha chai tea latte (Matcha thee met opgeklopte (soja)melk) zie je steeds vaker op de menukaart staan. Matcha is een krachtig poeder van groene thee: het bevat de meeste antioxidanten van alle theeën en geeft je energielevel en stofwisseling een boost. Je kunt Matcha thee dan ook goed drinken als oppepper voordat je gaat sporten. Na je workout is Matcha thee een goede dorstlesser: de vele antioxidanten bevorderen je herstel. Je kunt een kopje thee zetten, maar ook een theelepel Matcha poeder toevoegen aan je favoriete smoothie of shake.

Losse thee versus zakjes
Het verschil tussen losse thee en de standaard theezakjes zit ‘m doorgaans in de kwaliteit van de thee. Losse thee is meestal met de hand geplukt en heeft meer smaak. Losse thee heeft ook meer tijd nodig om te trekken zodat alle aroma’s goed vrijkomen.

Zo zet je thee
Je zet thee eigenlijk nooit met water dat net heeft gekookt. Zwarte thee en oolong thee zet je met water van 90 ºC. Voor witte thee is 80 ºC is de juiste temperatuur en voor groene thee 70 ºC. Zo voorkom je dat de thee bitter smaakt en de theeblaadjes verbranden waardoor de gezonde eigenschappen verloren gaan. Wacht dus een halve minuut tot een paar minuten voordat je het water opgiet, of doe een klein laagje koud water in je kopje en giet het hete water erbij. Er zijn tegenwoordig ook waterkokers te koop met verschillende standen voor de temperatuur. Afhankelijk van hoe sterk je graag je thee drinkt, laat je thee 1 tot 5 minuten trekken.

Bij de maaltijd
In Azië is het heel gewoon om thee bij je maaltijd te drinken. Thee helpt om je eten te verteren waardoor je je energieker voelt. In Nederland experimenteren steeds meer restaurants met thee. Ze verwerken thee in gerechten, maar bieden het ook aan in plaats van een wijntje bij het eten. Een mooie blend kan een maaltijd goed begeleiden en geserveerd in een wijnglas ziet dat er ook gezelliger uit dan een glaasje water. Handig als je geen alcohol drinkt of de BOB bent!

Wat is jouw favoriete thee?

matcha thee

Meer lezen:
Homemade pumpkin chai latte

Supersnelle ijsthee
Koffie: bakkie gezond
Het anti-stress dieet
10 tips voor meer energie

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.