Tips voor het perfecte badpak

Wil je gaan zwemmen? Dan heb je een goed badpak nodig. Klinkt logisch, toch? Een badpak kopen voor de wat serieuzere zwemsessies is niet gemakkelijk. In een winkel kunnen ze niet altijd gespecialiseerd advies geven. En als je online shopt al helemaal niet. Deze tips kunnen je helpen!

Bye bye bikini
Die bikini is hartstikke leuk voor vakantie, maar echt niet praktisch om baantjes in te trekken. Als je eenmaal een goed badpak hebt aangehad met zwemmen, blijft die bikini tot de vakantie in de kast liggen. Trust me.

Materiaal
Er zijn veel verschillende materialen waarvan een badpak gemaakt kan zijn. Het lijkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Polyester is de meest duurzame stof. Lycra, ofwel spandex of elastane, zijn materialen die gebruikt worden om stretch te creëren. Veel polyester betekent dus dat het badpak weinig stretch heeft en dat je er lang mee doet. Veel van die andere stoffen betekent dat het badpak veel stretch heeft en sneller slijt. Ik kies zelf bijna altijd voor een badpak dat volledig van polyester is gemaakt. Check dus altijd even de materiaalsamenstelling op het kaartje in het badpak of bij de specificaties van het badpak in de webshop. De badpakken die volledig van polyester zijn herken je vaak aan een specifieke naam achterop het badpak, bijvoorbeeld Endurance van Speedo.

Maatwerk
De juiste maat vinden is ook niet zo makkelijk. Recreatieve zwemmers kopen vaak een badpak dat te ruim zit. De juiste maat is eigenlijk nooit groter dan je confectiemaat. Een badpak hoort strak te zitten, omdat het in het water altijd wat ruimer wordt. Dan is het belangrijk dat het goed blijft zitten en niet gaat verschuiven, rimpelen of bobbelen. Als je een badpak past, breng dan altijd even je armen boven je hoofd om te kijken of het goed blijft zitten. In het kaartje vind je vaak de centimeter-maten terug en op websites vind je vaak maattabellen. Start dus met het passen van je gewone confectiemaat. Het kan voor komen dat je een maat kleiner nodig hebt. Op websites worden vaak de Engelse maten gebruikt, in de zwemwereld is dat heel gebruikelijk. Dat zijn inches en de juiste maat bereken je dan als (confectiemaat – 4). Heb je maat 38, dan is jouw Engelse badpakmaat dus 34”.

Rug
Elk badpak heeft een andere ‘rug’. Wat voor jou goed zit is heel persoonlijk. Doorgaans is het zo dat een ‘open rug’ met onderkant tot in de taille en aan elkaar bevestigde banden het best blijft zitten. Een dergelijke rug is vaak het meest geschikt voor de verschillende vrouwelijke vormen. Let erop dat de randen overal goed aansluiten. Heb je namelijk ergens te veel ruimte, dan ga je water ‘scheppen’.

Merk
Als je lekker je banen wilt trekken en misschien zelfs wilt werken aan je tempo, kies dan voor een gespecialiseerd zwemmerk, bijvoorbeeld Speedo. Met een enorme historie als het gaat om swimwear zijn zij daarin volledig gespecialiseerd. Ga je voor duurzaam, comfortabel en een goede pasvorm? Dan ben je daar aan het juiste adres.

 

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.
Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.