10 tips voor race day

Heb je een doel gesteld en train je voor een bepaalde race? Een bijzonder running event misschien? Of een nieuwe afstand die je nog niet eerder liep? Of doe je met vriendinnen of familie mee voor de fun? Ben je er klaar voor? Met deze 10 tips ben je zeker ready voor race day.

  1. Pak je rust. Je hebt hard getraind de afgelopen weken, doe het de dagen voor de wedstrijd daarom rustig aan. Bewaar je energie voor race day. Toch niet zo hard getraind? Een extra training doet vaak meer kwaad dan goed. Vertrouw erop dat je de finish haalt.
  2. Probeer niets nieuws. Dit is niet het moment om iets nieuws te proberen. Eet wat je normaal ook eet en bewaar die nieuwe outfit en schoenen voor je volgende training.
  3. Vocht. Laat de komende dagen alcohol staan, of hou het bij één biertje of wijntje. Drink de dagen voor de wedstrijd genoeg water. Als je urine licht van kleur is weet je dat je H2O-level op peil is.
  4. Weet wat je eet. Ieder mens is anders en reageert dus ook verschillend op voedsel. Sommige hardlopers zweren bij een stapel pannenkoeken de avond voor een wedstrijd, anderen bij een bord pasta en weer anderen lopen het lekkerst op rijst met kip en groenten. Wat voor jou werkt is een kwestie van trial and error. Met name vet en gekruid eten kan maag-darm-problemen geven, hou daar dus rekening mee. O en koolhydraten stapelen is voor 10 mijl echt niet nodig.
  5. Outfit. Check de weersvoorspelling en beslis welke outfit je aantrekt. Bedenk dat het buiten zo’n 10 graden warmer aanvoelt wanneer je hardloopt. Trek dus vooral niet teveel aan!
  6. Meenemen. Pak op tijd je tas in en stop daar in ieder geval in: iets te eten (een banaan of krentenbol bijvoorbeeld), een flesje water, een handdoek, een extra shirt, geld, je startbewijs en veiligheidsspelden.
  7. Nachtrust. Kruip op tijd onder de wol en zet de wekker een paar uur voordat je weg moet zodat je genoeg tijd hebt voor een goed ontbijt. Ook voor je ontbijt geldt: eet en drink iets waar jij lekker op loopt. Wij eten ’s morgens voor een wedstrijd meestal een kom havermout of yoghurt met een banaantje en muesli.
  8. Be on time. Vertrek ruim op tijd van huis zodat je je niet hoeft te haasten. Nu al ademnood is natuurlijk niet handig.
  9. Bijtanken. Drink het laatste uur voor de start nog ongeveer een halve liter water. Eén tot twee uur van te voren kun je eventueel nog iets kleins eten, een banaan of krentenbol bijvoorbeeld. Bij de start en langs het parcours staan Dixi’s voor een pitstop.
  10. Loop je eigen race. Ga op tijd het startvak in en check nog een keer of je veters goed vast zitten. Ready. Set. Go! Laat je niet opjagen en loop in je eigen tempo.

Meer handige tips voor een hardloopwedstrijd lees je hier.

Zien we je bij de finish?

running

Tags from the story
, , ,

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.