Travel fit en active: 5 tips voor Nieuw-Zeeland

tramping nieuw-zeeland

Nog nooit werd ik zo verliefd op een land als op Nieuw-Zeeland. Als ware natuur-cultuur-avontuur-adept vond ik dit land enorm veelzijdig en een absolute must voor de thrill seekers en sportievelingen onder ons. Naast bungee-jumpen en skydiven (wat veel reizigers doen, moi incluis!), is met name de adembenemende natuur enorm leuk om te verkennen tijdens actieve dag- en weektripjes. Ik deel daarom graag mijn tips voor een fitte en actieve reis door ‘NZ’!

Tip 1: go tramping!
Met slechts een rugzak en wat basics de natuur van Nieuw-Zeeland in: wat een ervaring! In het Abel Tasman National Park zijn verschillende routes te bewandelen (ook wel trampen genoemd): van een dagtrip tot een complete week, of zelf langer. Bereid je goed voor op een kleine week de bushbush in, bepakt met alle spullen die je nodig hebt om die dagen door te komen. Vergeet ook niet dat je al je rotzooi (jaja, AL je rotzooi) mee moet zeulen die paar dagen: er staan in dit park geen afvalbakken. Daarnaast ben je afhankelijk van het getij: bepaalde delen van het park stromen op gezette tijden onder water waardoor hele routes niet meer te begaan zijn. En daardoor zijn veel paden extreem stijl en modderig, dus stevige kuitspieren zijn gewenst! Ben je liever op het water, dan kun je een deel van de route ook per kajak afleggen.

tramping nieuw-zeeland
Tip 2: volcano-crossing
Oh my, wil je je echt in een Lord of the Rings-achtig landschap wanen, doe dan (met goed weer) de Tongariro Alpine crossing. Door een vulkanisch gebied loop, klim en daal je ruim 20 km lang door een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van het noordereiland. Een (letterlijk) hoogtepunt van deze tocht is de daadwerkelijke krater van de vulkaan, en de helderblauwe meren waar je halverwege je klim langskomt. Je moet overigens wel tegen de zwavelachtige omstandigheden kunnen (lees: rotte-eierenluchten all over the place)..

tongariro national park

Tip 3: zwemmen met wilde dolfijnen
Kaikoura is een kustplaats (en schiereiland) gelegen in het oosten van het zuidereiland. De bodem van de zee nabij de kust van Kaikoura loopt zeer steil af en daarom leven er enorm veel zeedieren relatief dichtbij het land. En dus is Kaikoura de plek om walvissen te spotten (in het seizoen), of met zeeleeuwen of dolfijnen te zwemmen! Met name het laatste is een letterlijke rollercoaster: de zee bij Kaikoura kan behoorlijk wild zijn, waardoor de bootreis een echte bumpy ride is, nog voordat je een dolfijn hebt kunnen spotten heb je waarschijnlijk al een emmertje nodig gehad (helaas, het is waar, bijna niemand ontkomt eraan). Maar als je de zeeziekte hebt overwonnen en de groep dolfijnen is gespot, ga je met een kleine groep en onderwatercamera’s mee in de wereld van deze prachtige beesten. Je moet flink kunnen zwemmen (vooral tegen de stroom in), maar de bijna twee uur in het water met deze beesten is een onvergetelijke ervaring en de zeeziekte meer dan waard (ja, echt!).

Tip 4: paardrijden door de heuvels
Je moet niet bang aangelegd zijn, maar om je een ware cowboy (-girl) te wanen kun je de waanzinnige groene heuvels van het noordereiland verkennen vanaf de rug van een paard. Bij River Valley, een natuurgebied met woeste rivieren en een enorm weids langschap, is het mogelijk te slapen in houten hutten en al paardrijdend op pad te gaan door de steile rotsen. In formatie doorkruis je verschillende dalen en je moet niet gek opkijken als je wilde herten en schapen weg ziet springen. Durf je het aan, dan kun je met je paard in galop vooruit de bergen in.

paardrijden nieuw-zeeland

Tip 5: glijden door een gletsjer
Het blijft een bizarre gewaarwording: klimmen over een enorme berg ijs en door-en-door kou op een verder mooie, zomerse dag. Het kan, ook (juist!) in Nieuw-Zeeland! Meerdere gletsjers vormen daar een van de meest bezochte actieve ‘uitjes’. Ikzelf ben op tour geweest over de Franz Jozef Glacier: een dag lang klimmen met crampons (haken) onder de schoenen, gehuld in een dikke overall en met pikhouweel (jaja) bij de hand. De gletsjer is in totaal 12 km lang en ligt vlakbij een andere grote en bekende, de Fox Glacier. Er gaan vele dagtours naar dit gebied, dus ook aanbieders kun je online goed met elkaar vergelijken. De meeste bieden een flinke (dag)wandel- en klimtocht, en bij sommige kun je zelfs door de gaten van de gletsjer glijden. Mocht je het ervoor over hebben, dan kun je zelfs prachtige helikoptervluchten maken boven het ijs.

Staat Nieuw-Zeeland ook nog op jouw travel wishlist?

Meer tips en travel guides:
Travel Guide Boston
Travel Guide Vietnam. Deel 1: eten, reizen en slapen
Travel Guide Vancouver
Travel Guide Kaapstad
Travel Guide New York

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
is eigenaar van De Fit | communicatief label. Als communicatieadviseur en tekstschrijver helpt ze mensen en organisaties hun verhaal te vertellen. Om zelf fit te blijven doet Eline aan hardlopen, spinnen, yoga, longboarden en... tafeltennis.
Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.