Zo hou je het vakantiegevoel langer vast

Je kent het vast: voor de vakantie werk je je drie slagen in de rondte om alles af te krijgen. Vervolgens heb je in je vakantie even nodig voordat je écht alles los kunt laten en begin je de laatste dagen van je vakantie alweer te denken aan wat je op je bureau en in je digitale brievenbus aan gaat treffen. Na een paar dagen thuis ben je het vakantiegevoel alweer helemaal kwijt… Is die vakantie wel nuttig? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vakantie heel belangrijk is om goed te blijven functioneren. Relaxed op vakantie gaan is al een uitdaging, maar hoe zorg je ervoor dat je ook wat langer relaxed blijft als je weer terug bent?

Zeven tips om het vakantiegevoel langer vast te houden
Jessica de Bloom concludeerde in haar haar promotieonderzoek dat je vooral op vakantie moet blijven gaan, omdat je hierdoor herstelt van je werk. De meeste mensen keren uitgerust terug van vakantie, maar blijken na één week het vakantiegevoel al kwijt te zijn. Dit heeft te maken met een patroon, na de vakantie pak je alles exact zo op als ervoor en bovendien stapelt werk zich op tijdens de vakantie. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat je de piek in gezondheid en welbevinden ongeveer op de achtste dag van de vakantie hebt, blijken verder de duur van de vakantie en de activiteiten die je onderneemt er niet voor te zorgen dat je het vakantiegevoel langer kunt vasthouden. Maar hoe doe je dat dan wel? Zeven handige en soms opmerkelijke tips!

1. Koop iets! Dat klinkt je natuurlijk nu al als muziek in de oren, maar het is niet de bedoeling om zomaar iets te kopen. Koop iets voor je vakantiebestemming. Hier al mee bezig zijn vergroot vast de voorpret. Zo zakken wij graag weg op de bank met een mooie reisgids van de vakantiebestemming. Of je nu gaat voor een nieuwe bikini of een fijn suncare product, het shoppen voor de vakantie zorgt voor een fijn vooruitzicht!

2. Sport na je laatste werkdag. Hierdoor worden stresshormonen sneller afgebouwd en zorg je ervoor dat je minder snel ziek wordt tijdens je vakantie. Bovendien ga je ook nog eens lekker fit de vakantie in!

3. Besteed je geld aan ervaringen in plaats van aan dingen. Herinneringen aan leuke vakantieactiviteiten of mooie plekken zijn thuis bijna nog net zo leuk als tijdens de vakantie. Onze tip: scroll af en toe eens lekker terug in je telefoon of Instagram account. Als je foto’s bekijkt voel je het vakantiegevoel weer in je buik!

4. Zorg voor een fijne laatste vakantiedag. We zijn vaak geneigd de laatste dag niet meer ‘mee te tellen’. Je moet bijvoorbeeld nog reizen, of bent alweer druk bezig met inpakken en de dingen die je thuis moet doen. Maar die laatste dag bepaalt in grote mate hoe positief je terugdenkt aan de vakantie. No time to waste, maak er een mooie dag van!

5. Gebruik een andere shampoo. Huh? Geuren koppel je snel aan een gevoel. Als je lavendel ruikt dan waan je je weer in Frankrijk. Of doet de geur in die hamburgertent hier thuis je niet denken aan die ene Food Truck in Amerika waar je zo lekker hebt gegeten? Juist. Als je thuis weer een beetje naar het vakantiegevoel verlangt, dan trek je dus de vakantieshampoo uit de kast.

6. Begin op woensdag weer met werken. Niet op maandag dus. Een korte eerste werkweek verlengt niet alleen je vakantiegevoel, maar het geeft je ook de gelegenheid wat rustiger op te starten. Nog een extra tip van ons: block de eerste werkdag na je vakantie in je agenda. Want voordat je het weet wordt die dag tijdens je vakantie helemaal vol gepropt met afspraken. Met een ‘afgeschermde’ eerste dag heb je tenminste even tijd om je mails te bekijken, met collega’s bij te praten en een inventarisatie van je werk te maken. Zet eventueel ook je afwezigheidsassistent van je mail pas op je tweede werkdag weer uit.

7. Doorbreek de dagelijkse sleur. Omdat je vaak na de vakantie alles weer exact zo doet als voor je vakantie, raak je het vakantiegevoel heel snel kwijt. Doorbreek dus de sleur van voor je vakantie met kleine dingen. Doe bijvoorbeeld boodschappen in een andere supermarkt. Koop eens totaal andere bloemen dan je normaal kiest. Of ga spontaan uit eten of een wandeling maken na je werk als je het niet hebt gepland. Doe af en toe eens iets dat je op vakantie ook zou doen!

Jessica de Bloom schreef na haar promotie een populair-wetenschappelijke versie van haar proefschrift: De kunst van het vakantievieren.

vakantiegevoel_2

Lees meer:
Genieten én gezond eten op vakantie: 8 tips
Hardlopen op vakantie? 6 inpak tips
Zwemmen op vakantie: 5 tips
Hardlopen op vakantie? 7 tips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

Tags from the story
, , ,