Vegan spaghetti bolognese

Vroeger was ik gek op spaghetti bolognese. Jaren geleden stopte ik met vlees eten en zo verdween ook de bolognese van mijn menu. Maar waarom eigenlijk? Er zijn natuurlijk zat manieren om dat recept vegetarisch te maken. Op een of andere manier kwam het voor dit traditionele gerecht niet bij me op. Totdat ik een recepttip kreeg van een lieve vriendin. Een recept dat ik natuurlijk Glow proof maakte, lees: snel en makkelijk :-) Dus vanaf nu zet ik weer regelmatig een spaghetti (of zoodles) bolognese op tafel. Deze vegan bolo met linzen is namelijk om je vingers bij op te eten!

Hoe maak je het?
Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de gesnipperde ui en de knoflook (geperst of gesneden) met wat peper en zout toe. Voeg ook de winterpeen in blokjes toe en laat het geheel even zacht worden in een paar minuten. Voeg de fijngesneden champignons toe, flink wat Italiaanse kruiden, nog wat peper en de laurierblaadjes. Roer alles goed om en laat weer even een paar minuutjes bakken.

Voeg nu het blikje tomatenpuree toe, de tomatensaus en de linzen. Laat het geheel 10-15 minuutjes pruttelen. Hak de walnoten fijn en doe hetzelfde met de basilicum, maar houd wat blaadjes achter voor de garnering. Voeg de walnoten en de basilicum aan de saus toe en laat nog 5 minuutjes pruttelen.

Deze bolognese is heerlijk met courgette ‘pasta’ (zoodles) of volkoren/spelt spaghetti en een dot rucola! Veel pastarecepten worden afgemaakt met kaas maar voor deze vegan variant gebruik je edelgistvlokken in plaats van kaas. Waarom ontdekte ik dit niet eerder? Ze zijn namelijk rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten veel vitamines: B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Hoppa! Oh en ze smaken dus ook nog eens hartig, het doet me denken aan van die strooikaas. Maar dan gezonder dus.

Klaar om je bord op te maken? Eerst wat rucola, dan je spaghetti of zoodles en dan een heerlijke schep vegan bolognese. Bestrooi alles met wat edelgistvlokken en maak het bord af met nog wat verse basilicum. Tadaaaa. Eet smakelijk. En thank me later! :-)

Shoppinglist (voor een flinke pan bolo)
2-3 uien
2 tenen knoflook
1 winterpeen
1 doosje kastanjechampignons
2 laurierblaadjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 fles tomatensaus (ongeveer 700 gram)
1 groot blik linzen
1 handje walnoten
Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn en tijm, gemengd)
een bosje verse basilicum
edelgistvlokken
olijfolie
peper & zout
rucola

 

Ook lekker:
Teff pap met banaan en pindakaas
Spruiten met gnocchi en geitenkaas
Vega burger van zwarte bonen
Koken in een kwartier: 10 lekkere én gezonde recepten
7x recepten met avocado

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *