Veilig sporten in het donker: 5 tips

De wintertijd is ingegaan. Dat betekent voor de buitensporters onder ons dat je waarschijnlijk ook regelmatig in het donker zult trainen. Hoe zorg je dat je veilig over straat gaat? Vijf tips!

1. Shine a light
Regel één in het donker: zorg dat je goed zichtbaar bent. Denk aan led-lampjes, veiligheidsvestjes en reflecterende banden en kleding. Je vindt deze items bij sportzaken en diverse webshops. Nee, echt charming ziet het er niet uit als je als een kerstboom naar buiten stapt. Maar… safety first!

2. Rondje ring
Die afgelegen landweg of dat bospad kun je beter links laten liggen. Kies voor open, verlichte plekken en pleinen en routes waar veel verkeer is. Plan je route en sportlocatie zorgvuldig, neem een route door de stad of woonwijk. Better safe than sorry!

3. Hallo hallo?
Ga jij altijd zonder telefoon op pad? Niet doen wanneer je in het donker gaat sporten. Zorg dat je altijd iemand kunt bellen als er onverhoopt iets gebeurt. Ga je ver fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen? Neem dan ook een pinpas (of contant geld) mee en denk aan je OV chipkaart en een briefje met een ICE nummer, wel zo veilig!

4. Toos muziekloos
Het is verstandig om je oren vrij te houden in het donker, zodat je goed weet wat er om je heen gebeurt. Geen knetterharde muziek dus, sterker nog: laat die fancy headphones maar lekker thuis. In het donker zie je minder, dus hebt je oren hard nodig! Wil je toch graag muziek? Zing dan maar zelf een liedje! ;-)

5. Please do tell!
Ben je van plan te gaan sporten? Spread the word! Vertel thuis of aan vrienden wanneer je gaat en waar je gaat sporten. Het is niet alleen voor jezelf een veilig idee dat iemand weet dat je op pad bent, maar ook voor je omgeving.

Sporten in het donker is heerlijk, maar vraagt om een paar veiligheidsmaatregelen. Met deze tips trotseer je de avond en ochtend (of misschien wel nacht) en geniet van je rondjes stad, kilometers fietspad of workout op het plein!

Ga jij sporten in het donker?

IMG_0127

5 Comments

  • Ik doe het normaal niet graag maar ik denk dat ik binnenkort toch écht in het donker zal moeten gaan, wil ik mijn start to run programma volhouden.

    Leuke en zeer handige tips dus! Thanks :)

  • Goeie tips! Ik sport altijd ’s avonds na werktijd en dat is nu ALTIJD in het donker. Vet balen. Ik vind het heerlijk en qua temperatuur is het ook nog perfect, maar het is wel eng. Daarom ga ik nu, als ik ’s avonds ga, met mijn vriend en niet zo ver/lang. Dan is het al minder eng! Het weekend gebruik ik dan voor langere loopjes.

  • Bedoel je het hesje op de linker foto? Dat is van Nathan en koop je bij de hardloopspeciaalzaak of online. Het is het Photon Led vest, maar ze hebben nog meer verschillende modellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.