Boobs in all sizes: waar let je op bij een sportbeha?

Groot, klein, stevig, zacht, rond, druppelvormig; geen borst is hetzelfde! Boobs zijn er in alle soorten en maten en dat betekent dus ook beha’s in alle soorten en maten, vooral tijdens het sporten! Maar hoe vind je nou die ene goede sportbeha? Wat voor jouw sportbuddy een goede beha is, kan voor jou bijvoorbeeld helemaal niks zijn. En andersom. Dus een paar tips, zodat je een leidraad hebt om een fijn en goed passend exemplaar uit te zoeken voor jouw boobs!

Cups
Sportbeha’s zijn er net als borsten in allerlei soorten en maten. Natuurlijk zijn ze verkrijgbaar in cupmaten en die hebben ook daadwerkelijk cups erin. Of, zoals ze dat ook wel noemen, een ingekapselde beha. De cups zijn dan van niet-elastisch materiaal, de onderband is wel elastisch. Zulke beha’s zijn echt een must voor vrouwen met grote borsten. Ook zijn er beha’s zonder cups, de sport tops. Deze bestaan volledig uit elastisch materiaal en drukken je boobies tegen je lijf aan. Zit vaak erg lekker, maar geeft een andere soort steun en is daardoor minder geschikt voor vrouwen met big boobies. Voor vrouwen met kleine(re) borsten zijn ze dan wel weer geschikt.

Schouderbanden
Hoe breder de schouderbanden, des te groter de steun. Deze regel gaat meestal op… Dus ook dit betekent dat vrouwen met grote borsten het beste af zijn met een beha met bredere banden. Het is wel belangrijk dat je de schouderbanden goed kunt verstellen, want het ene lijf is het andere niet! Tegenwoordig zijn er allerlei superleuke sport tops met dunne gekruiste bandjes. Heel gaaf voor yoga bijvoorbeeld. De beha’s met die dunne bandjes geven algemeen genomen wel minder steun, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Compressie & ondersteuning
De ene sport brengt veel schokbelasting met zich mee, de andere sport minder. Ik hoef niet uit te leggen dat je bij yoga minder belasting hebt dan waneer je gaat hardlopen of CrossFitten. Ook bij beha’s is het zo dat ze verschillende soorten steun bieden. De beha’s met cups en ingekapselde beha’s geven veel steun, terwijl de sport tops minder steun bieden, maar wel weer compressie (je weet wel, die platgedrukte boobs). En dan heb je nog het verschil in de breedte van de banden (breed was veel steun) en het verschil in stof of onderband. Kortom: wat voor sport ga je doen en hoeveel steun heb je daarvoor nodig? Let dan vervolgens op wel/geen cups, wat voor onderband, schouderbanden en hoe strak zit de beha als je ‘m aan hebt. Je moet jezelf goed kunnen bewegen! Maar bij een high impact sport moeten je borsten als het ware ‘vast blijven zitten’ aan je bovenlijf. Of zoals Anita Active altijd zegt: #moveyourbodynotyourboobs :-)

Wil je een paar handige tips voor als je een sportbeha gaat kopen?

Vochtregulering
Het kwam al even ter sprake: stof. Het is belangrijk dat een beha van materiaal is gemaakt dat snel vocht afvoert en niet vasthoudt. Want als jouw beha je zweet vasthoudt, dan kun je wachten op schuurplekken. En dat wil je niet! Dus check of de beha van ademend materiaal is zodat het zweet goed wordt afgevoerd. Over stof gesproken… Tijdens het sporten – en dit is vast geen enkele vrouw ontgaan – zijn vaak je tepels zichtbaar door je beha. Nu was nippelgate in 2004 tijdens de Superbowl nog hartstikke hip hoor, maar anno nu kunnen we die tepels ook prima verbergen. Sommige beha’s zijn van stevig (en toch ademend) materiaal gemaakt en er zijn ook beha’s met speciale pads. No-nipple-bra for you!

Sluitingen
De beha’s met cups en schouderbanden hebben over het algemeen ook een sluiting op de achterkant of voorkant. Let er even op dat deze sluiting meerdere standen heeft. Want hoewel je misschien denkt je beha altijd op hetzelfde standje in te haken, door het sporten verandert je lichaam en is het fijn als je dat kunt aanpassen zonder direct een nieuwe beha te kopen. Sport tops hebben geen sluiting, wat juist vaak erg fijn in het draagcomfort is. Nadeel? Probeer – bezweet en wel – die beha maar weer eens uit te krijgen. Of nog erger, bezweet en wel een schone beha aantrekken…. The struggle is real!

Er is dus veel om op te letten. Steun, banden, stof, ondersteuning, compressie, sluitingen en pads. Omdat elk lichaam uniek is, is er ook voor elk lichaam een beha die past. Dus #teamnoboobs of #teambigboobs, er is ook altijd wat voor jou!

Op de foto draag ik de nieuwste Anita ‘sixpack’ Air Control en de beelden zijn van Vivienne Magalie Photography

Lees ook:
Wat zijn de laatste sport trends
5 yogaposes voor bureauzitters
Zwemmen saai? Zo maak je jouw zwemtraining leuker!
10 tekenen dat je een hardloper bent
Hoe werk je toe naar een belangrijk sportdoel?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.