Waarom sport je eigenlijk?

Heb je hier al eens serieus over nagedacht? Misschien is sporten voor jou al wel zo vanzelfsprekend dat je er niet meer over nadenkt, of misschien heb je juist vaak moeite om de motivatie te vinden om te gaan sporten. Misschien sport je om je lekker te voelen, sterker te worden, of op gewicht te blijven. Het zou ook kunnen dat je beter wilt worden, of dat je graag wilt winnen. En misschien heb je eigenlijk stiekem wel een hekel aan sporten en probeer je het zoveel mogelijk te vermijden. Alle verschillende redenen waarom je zou kunnen sporten zijn op te delen in twee soorten motivatie: motivatie die vanuit jezelf komt, en motivatie die van buiten jezelf komt.

Intrinsieke motivatie
De motivatie die vanuit jezelf komt, wordt ook wel je intrinsieke motivatie genoemd. Hierbij word je gemotiveerd doordat je er plezier in hebt, doordat je je lekker voelt van sporten en doordat je ervan geniet. Ook kan het zijn dat je graag jezelf wilt verbeteren en meer uit jezelf wilt halen. Het kenmerk van intrinsieke motivatie is dat deze vanuit jezelf komt en dat anderen en je omgeving hier niet zoveel mee te maken hebben. Dit is vaak een heel fijne soort van motivatie en het zal je weinig moeite kosten om te gaan sporten wanneer bij jou de intrinsieke motivatie overheerst.

Extrinsieke motivatie
Aan de andere kant kun je ook extrinsieke motivatie hebben, motivatie die buiten jezelf ligt. Het kenmerk van extrinsieke motivatie is dat je een bepaald gedrag vertoont(sporten) omdat het iets anders oplevert. Zo ben je extrinsiek gemotiveerd als je sport omdat het je een bepaald aanzien geeft, of wanneer iemand je een beloning geeft als je gaat sporten. Als je sport puur omdat je af wilt vallen of op gewicht wilt blijven, dan valt dit ook onder extrinsieke motivatie en ook wanneer je sport om dit aan anderen te kunnen laten zien.

Nu klinkt het alsof motivatie heel zwart-wit is, maar zoals met de meeste dingen werkt het natuurlijk niet zo. Er zijn ook redenen om te sporten die zowel intrinsiek als extrinsiek zijn. Sporten om van anderen te winnen en de beste te zijn is namelijk extrinsiek, maar het kan ook weer deels intrinsiek zijn, omdat het ook hartstikke leuk kan zijn om te winnen.

Eigenlijk is het belangrijkste in motivatie ook niet om exact te kunnen definiëren hoe je gemotiveerd bent, maar voornamelijk om te ontdekken in hoeverre je intrinsiek gemotiveerd bent in je sport. Hoe meer gemotiveerd je bent vanuit jezelf, hoe meer plezier je hebt in het sporten. En dan houd je het ook weer langer vol en verbeter je jezelf sneller, waardoor je er vaak nóg meer plezier in krijgt.

Hoe blijf ik intrinsiek gemotiveerd?
Als jij soms het idee hebt dat je sport om allemaal andere redenen dan het plezier, dan heb je misschien wel wat aan deze tips.

  1. Kies een sport die je leuk vindt. Het is helemaal niet erg om te starten met sporten omdat het gezond is of omdat je fit wilt worden, maar als je ook gelijk voor een sport kiest die je leuk vindt, dan sla je twee vliegen in één klap.
  2. Sport samen met anderen. Door sportmaatjes te zoeken of bij een vereniging te gaan, leer je andere sporters kennen, waar je van kunt leren en waar je samen mee kunt trainen. Hierdoor wordt het sporten nog leuker!
  3. Zorg voor voldoende afwisseling in je workouts. Zelfs wanneer je voor een sport kiest die je leuk vindt, dan kan telkens hetzelfde doen ervoor zorgen dat je plezier minder wordt. Door af te blijven wisselen en voor andere vormen te kiezen behoud je je plezier. Een simpel voorbeeld kan al zijn door de sprinttraining met je vaste hardloopgroep te vervangen voor een tikspel. Zeker weten dat jij aan je sprintjes komt én enorm veel lol hebt!

motivatie

Kijk voor meer informatie over sportpsychologie op de Facebookpagina of website van Animo Sportpsychologie!

Lees ook:
Zit alles tegen? Zo blijf je positief!
Waarom groen goed is voor je gezondheid
Echt goed ontspannen doe je zo
Wakker worden, zo gaat het een stuk makkelijker

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

The following two tabs change content below.
Daniëlle is sportpsycholoog en triatlete. Met haar eigen bedrijf Animo Sportpsychologie geeft zij sporters mentale training en helpt zij hen het beste uit zichzelf te halen. Ook kan jij als sporter of als niet-sporter bij haar terecht voor coaching. Zij helpt mensen om zich te ontwikkelen en zo lekker mogelijk in hun vel te zitten. Kijk voor meer informatie op www.animo-psychologie.nl of bezoek de Facebook pagina 'Animo Sportpsychologie'.

Laatste berichten van Daniëlle Vermeulen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.