Waarom we zo van hardlopen houden

Hardlopen blijft een grote liefde van ons. De ene periode lopen we wat meer, de andere keer wat minder, maar hoe dan ook, er wordt elk seizoen gelopen en elk jaar staat een van de sportdoelen of evenementen wel in het teken van hardlopen. Vaak vragen mensen: “maar waarom vind je het dan zo leuk?” Er is meer nodig dan een antwoord van slechts één zin, want meerdere aspecten maken samen de liefde voor deze sport. Dit is waarom we zo van hardlopen houden!

1. Je bent buiten
We love the outdoors! En of het nu stad of natuur is, de buitenlucht doet ons goed. Weer of geen weer, hardlopen doen we buiten. Ja, ook als het regent en waait. Want weet je, daarna voel je je nóg beter over jezelf. En van een beetje water of wind smelten we niet toch? Niets zo lekker als door de stad sjokken of een prachtige route in de natuur afleggen. Het prikkelt al je zintuigen. Genieten van de zonsopkomst, of alle andere prachtigen dingen die je ziet, hoort, ruikt en tegenkomt als je  buiten bent.

2. Je krijgt een topconditie
Hoe sterk en fit ik ook ben door CrossFit, het onderhouden en bijhouden van mijn basisconditie doe ik toch met duursport, zoals hardlopen. Door regelmatig hard te lopen werk je aan een topconditie waar je buiten het hardlopen veel profijt van hebt. Conditionele CrossFit WOD? No problem? De trap op rennen? Doe ik even! Sprintje naar de trein? Got it! Kortom, je voelt je topfit als je regelmatig een rondje rent!

3. Je hebt een goed excuus voor de nieuwste gear
Niet onbelangrijk: looking good while running! Eerlijk is eerlijk, als hardloper (want ja, dat ben je!) moet je er natuurlijk wel een beetje fancy bijlopen hè… De nieuwste gear is een mooie beloning voor die kilometers die je maakt. Dus heb je een prima excuus voor die mooie nieuwe tight, de allernieuwste running shoes (pssst, heb je de nieuwe Adidas Ultra Boost X al gezien??) en dat fijne nieuwe jack. “I don’t need new running gear. Said no runner ever!” ;-)

4. Het maakt je hoofd ‘leeg’
Hardlopen is misschien wel dé aller- allerfijnste manier om de dagelijkse beslommeringen even te vergeten. Aan het einde van de werkdag verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon op het moment dat jij je eerste stappen buiten zet. Of je begint je dag volledig ‘vrij’ van to-do lists en gehaast. Lekker naar buiten, het ritme van je stappen vinden, in- en uitademen en genieten van alles om je heen maken hardlopen een soort meditatie waar maar weinig andere dingen tegenop kunnen!

5. Energie
Futloos? Moe? Het beste recept is in beweging komen! Dat kan op allerlei manieren, maar hardlopen staat toch wel ergens bovenaan de lijst. Vooral als start van de dag levert het ons bergen energie op aan de dag aan te pakken en in te vliegen! Maar ook aan het einde van de dag helpt het de vermoeidheid te doorbreken en juist met vernieuwde energie weer thuis te komen. Het is een natuurlijke energizer, waar wij maar al te graag gebruik van maken!

Waarom hou jij van hardlopen?

Beeld: Vivienne Magalie Photography

Lees meer:
Dit helpt je door de duurtraining heen
10 tekenen dat je een hardloper bent
Het hardlopen na een tijdje weer oppakken? Zo doe je dat!
Langere afstanden lopen? Vergeet de korte intervals niet!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

 

 

2 Comments

  • Natuurlijk Joost, wij ook hoor! Maar eerlijk is eerlijk, wij vrouwen zoeken toch altijd een goed argument om nieuwe sportkleding te kopen! ;-) Veel loopplezier nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.