Wat? Pindakaas niet gezond?

Oh nee, daar zitten we dan als pindakaas-lovers… Komt er ineens een nieuwsbericht voorbij dat pindakaas minder gezond is dan we dachten. Wat? Pindakaas niet gezond? Nee we weten dat je er niet te veel van moet eten (hallo calorieën!) en we weten dat je het best de onbewerkte variant zonder toegevoegde suikers en slechte vetten kunt kiezen. Maar een veegje peanutbutter a day keeps the doctor away, toch? Of hebben we onszelf dat aangepraat? Wat is dat nou helemaal met dat bericht? Moet jij je zorgen maken? Spoiler alert: nee! Pfieuw.

Om te beginnen – en dit weet echt nog niet iedereen – is de pinda officieel geen noot maar een peulvrucht. Jawel. Maar peulvruchten zijn toch supergezond? Ja, maar ze bevatten ook fytinezuur en lectines, beide stoffen die moeilijk af te breken zijn en daarmee problemen kunnen geven voor de darmen. Misschien heb je zelf wel eens ervaren dat je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel kunt krijgen van bepaalde peulvruchten? Je lichaam moet wat harder aan de slag om peulvruchten te verwerken.

Maar goed, is dat dan reden voor paniek? Nou ehm, nee! Hoewel er natuurlijk altijd dokters, experts of guru’s zijn die dan in artikelen vertellen dat je het vooral niet meer moet eten. Maar weet je – en zo blijkt ook uit allerlei onderzoeken die we er op naslaan – als je met mate eet is er niks aan het handje. Zoals dus bijna met alles… ;-) Heb je enorm veel darmproblemen en eet je héél veel pinda’s of ben je echt een peanutbutter addict? Dan moet je misschien eens serieus de hoeveelheid die je consumeert onder de loep nemen en een stapje terug doen.

Maar laten we ook niet vergeten dat pinda’s nog steeds een fijne eiwitbron zijn en daarnaast ook goede vetten en vitaminen leveren. Dat pindakaas (helaas!) iets minder gezond is dan de hele noot zien we als peanutbutter lovers wel door de vingers. Dus smeer jij af en toe wat pindakaas op een appeltje, op je boterham, of schep je een lepeltje door je havermout? Good for you!

Onze tips om je pindakaas-gebruik (of verbruik ;-)) lekker verantwoord te houden:

  • Kies voor goede pindakaas, zonder toegevoegde suikers (vaak als dextrose of glucosestroop) of andere ingrediënten die helemaal niet nodig zijn. Hoe hoger het percentage pinda’s, des te minder troep!
  • Weeg een keer hoeveel je ervan eet. Dat klinkt misschien gek, maar weeg die eetlepel of dat smeermes vol pindakaas eens. En zoek op wat die grammen je opleveren in voedingsstoffen en calorieën. Het geeft je namelijk heel veel inzicht in wat je naar binnen krijgt. En het zorgt er waarschijnlijk voor dat je iets zuiniger gaat worden.
  • Kies maar bij 1 maaltijd of snack voor pindakaas. Eerlijk is eerlijk, ik lust pindakaas bij alles! Maar door het ‘maar’ bij 1 maaltijd ook daadwerkelijk te eten (en nee niet elke dag, maar dat zou ik wel willen…) weet ik dat ik er niet te veel van binnen krijg.
  • Geniet! Want pindakaas is gewoon lekker.

Tags from the story
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.