Goggles guide: Welke zwembril moet je hebben?

Banen zwemmen, trainen voor een triatlon, borstcrawl leren; waar je ook voor besluit te gaan in het zwembad, je ontkomt echt niet aan een goede zwembril. Maar welke zwembril moet je hebben? Oh wat krijg ik vaak die vraag. Want ze zijn er in alle soorten en maten en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Of door de druppels het water niet meer. Of zoiets. Weet jij ook niet welke zwembril je moet hebben? Dan kunnen deze tips je helpen!

Wedstrijdbrillen
Ja, er bestaan speciale wedstrijdbrillen. Deze zwembrillen zijn uitermate gestroomlijnd en hebben een laag profiel. Ze zijn ontworpen om zo goed mogelijk met de ronding van je gezicht mee te laten lopen. Ze hebben een zeer goede antifog laag en zien er vaak ook heel flitsend uit. Denk aan spiegelglazen, felle en flitsende kleuren en bijzondere details. Een wedstrijdbril kun je overigens ook prima als trainingsbril gebruiken, maar je moet vaak wel iets dieper in de buidel tasten, want ze zijn wat kostbaar!

Trainingsbrillen
Als je wedstrijdbrillen hebt, heb je dan ook trainingsbrillen? Ja, het antwoord lijkt nu logisch hè?! Deze brillen zijn vooral ontworpen op comfort. Dat betekent dat ze wat flexibeler zijn dan de wedstrijdbrillen (wat zachter) en dat ze vaak een zachtere rand hebben, van rubber of schuim. Ze zijn gemaakt om lang op te kunnen hebben dus met een trainingsbril kun je er even tegenaan. Ze zien er vaak iets minder flitsend uit, maar zijn iets goedkoper en zitten vaak lekkerder dan een wedstrijdbril.

Open water brillen
Ja en dan hebben we ook nog speciale open water brillen. Eerlijk? Deze zijn gewoon lelijk. Niet charmant. Punt. Maar… Wel heel praktisch en in open water écht veel fijner. Reden dat ook ik recentelijk ben overgestapt naar een speciale open water bril. Deze brillen zijn groter, hebben steviger elastieken en geven je beter overzicht in het veld van de triatlon of open water wedstrijd. De kleur van der glazen is vaak licht en ideaal voor open water en buitenomstandigheden en de lens is soms ook nog gepolariseerd. Handig als de zon op het water schittert. Ga je dus echt voor buitenwater? Check dan een speciale bril hiervoor.

>> Wil jij ook weten hoe je ervoor zorgt dat je zwembril niet meer beslaat? 

Oké, maar dan weet je wat voor soorten brillen er zijn en dan? Dan zijn er ook een paar dingen waar je op kunt letten om je aankoop geen miskoop te maken!

#1 Neusstukje
Ga je voor een wedstrijd- of trainingsbril? Let er dan op dat je een bril aanschaft met een verstelbaar neusstukje. Iedere neus is anders van breedte, dus er is geen ‘one size fits all’. Vele brillen hebben 3 maten neusstukjes en in dat geval past er altijd wel eentje.

#2 Aansluiting
Sluit de bril goed op je gezicht aan? Je kunt een bril prima ‘droog’ passen om een goede inschatting te maken. Valt de binnenkant van het brillenglas precies in het hollinkje tussen je neusbrug en ooghoek? Dan zit het goed. Sluit het glas goed aan op je jukbeenderen en voel je geen lucht binnen piepen als je je gezicht beweegt? Perfect!

#3 Elastiek
Een zwembril heeft vaak 2 elastieken. Handig, want daardoor kun je ‘m vaak goed verstellen en blijft deze ook beter zitten. Check of je het elastiek van jouw zwembril makkelijk kunt verstellen en of je de elastieken strak (of wijd) genoeg kunt krijgen. Ook hier geldt: elk hoofd is anders en op ieder hoofd past wel een zwembril!

#4 Plaktest
Voelt het alsof de bril goed past? Druk dan de glazen (zonder het elastiek over hoofd te doen) goed aan tegen je gezicht. Blijft ‘ie even plakken en valt de bril niet direct van je gezicht af? Gooooood! Een bril moet een beetje aanzuigen dus als je op het droge de ‘plaktest’ door komt ben je al een heel eind op weg!

#5 Comfort
In tegenstelling tot wat veel mensen denken: nee een zwembril gaat nooit écht lekker zitten. Sad but true. Toch moet je wel het gevoel hebben dat je een bril even op kunt houden zonder enorme pijn in je neus, oogkassen of hoofd. Dus hoewel het nooit echt comfortabel gaat worden; zet de bril even op, beweeg je gezicht en voel of het ‘doable’ is.

Ben je klaar voor een goede zwembril? Succes!

Beeld header: Vivienne Magalie Photography

Meer zwemmen:
Zo zorg je dat je zwembril niet meer beslaat
Langer zwemmen? Dat doe je zo!
Zo gaat je zwemkleding langer mee
Zwemmen saai? Zo maak je jouw zwemtraining leuker!
5 tips om sneller te zwemmen
Beter zwemmen? Doe dan deze oefeningen in de gym!

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
, ,

2 Comments

  • Hey, ik heb een vraagje.
    Ik heb een speedo zwembril gekregen voor kerst. Nu ik gisteren banen ging zwemmen kreeg ik na 2 banen steeds last van de bril. Voornamelijk door de druk op mijn jukbeenderen. Vandaag zijn ze nog steeds gevoelig als ik op mn jukbeenderen druk…

    Moet ik de bril dan anders positioneren of minder strak opzetten? Zijn er andere tips? Of moeten mijn jukbeenderen gewoon “wennen”?

    Bedankt alvast!

  • Hi Melanie, een zwembril zit nooit echt comfi maar de dag erna mag je er echt geen last meer van hebben! Ik zou eerst eens minder straks proberen. Ook moet je ervoor zorgen dat de binnenkant van de bril heel goed in het kuiltje tussen je neus en binnenste ooghoek zit. Als je een verstelbaar neusstukje hebt kan het zijn dat je dit een beetje aan moet passen. Liefst valt de bril net iets binnen je oogkassen (dat wat jij je jukbeen noemt denk ik). Een beetje druk mag (moet ook wel anders blijft ‘ie niet zitten) maar het moet zeker niet zo pijnlijk worden! Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.