Wetsuit, ja of nee?

Het is voor mij al een tijdje een struggle: ga ik voor een wetsuit, ja of nee? Hoe meer ik bezig met de triatlon, hoe vaker deze vraag omhoog kwam. Inmiddels is het antwoord er en zal ik zondag aan de start staan in een wetsuit. Waarom kies ik er nu wel voor? En wat hield me eigenlijk tegen?

Wat hield me tegen?
Wat me tegenhield is voor mij heel duidelijk. Als goede zwemmer heb je vaak het idee dat een wetsuit je niet helpt, maar beperkt. En dat terwijl een minder goede zwemmer juist zoveel ‘hulp’ heeft van een wetsuit. Je hebt namelijk meer drijfvermogen en ligt daardoor hoger in het water. Iets dat je heel goed kan helpen als je een wat minder goede zwemmer bent. Het kost je namelijk minder energie. Niet gek dus dat juist veel (beginnende) triatleten wél kiezen voor een wetsuit.

Als goede zwemmer ben ik gezegend met een hoge waterligging. Een wetsuit voelde voor mij dan ook als beperking. Ik heb namelijk minder bewegingsvrijheid door de lange mouwen, mijn benen komen boven water omdat ik té hoog op het water kom en de dichte hals benauwt me. Bovendien word ik nogal zenuwachtig bij het idee dat ik snel dat pak uit moet trekken. Die wissels zijn nu eenmaal niet mijn sterke punt…

Waarom wel in wetsuit?
Toch ben ik overstag en ga ik zondag starten in wetsuit. En dat heeft meerdere (goede!) redenen…

#1 watertemperatuur
In Amersfoort was het water nogal koud, weet je nog? Lag ik dan met mijn ‘dichtgeklapte’ longen en hoge hartslag in het water! Niet echt een ideale manier om van start te gaan voor je triatlon. Het water is momenteel 18 graden en dat is gewoon (te!) koud om zonder wetsuit te gaan starten.

#2 drijfvermogen
Hoewel ik als goede zwemmer dus minder profijt heb van het drijfvermogen van een suit, is het wel degelijk zo dat het me helpt ‘in the long run’. Kijk, een 500 meter is prima zonder suit als het water niet al te koud is, maar een langere afstand wordt nu eenmaal makkelijker als je beter drijft. Hoe vermoeider je wordt, des te meer je gaat zakken in het water. Dus ja, ook voor goede zwemmers helpt het drijven wel. Het is nu eenmaal niet voor niets dat ook heel goede triatleten in een wetsuit zwemmen.

#3 energie sparen
Een flinke afstand (zoals anderhalve kilometer) in koud water vraagt veel van je lijf en kost superveel energie. Ik heb tijdens trainingen en triatlons zonder pak gemerkt dat ik het het heel erg koud kreeg en überhaupt niet meer goed opwarmde. Vooral mijn voeten en handen werden niet meer warm. Het drijfvermogen en de bewapening tegen de kou van een wetsuit zijn niet alleen fijn, maar zorgen er ook voor dat je minder energie ‘lekt’ later in de race. Doordat je energie spaart door beter te drijven en omdat je beter warm blijft, houd je meer energie over voor de rest van het parcours. Toch fijn als je nog een stuk moet fietsen en lopen!

Welke wetsuit?
Ja en dan is de vraag: welke wetsuit moet je dan hebben? Dat hangt in eerste instantie heel erg af van of je een goede zwemmer bent of een minder goede zwemmer. Ik heb vooral gekeken naar bewegingsvrijheid bij de armen en voor een pak gekozen dat maar 2mm dik is rond de schouders en armen en uit één stuk bestaat. Dit geeft mij net wat meer bewegingsvrijheid. Dan de pasvorm, die is super (super!) belangrijk bij een wetsuit. Ik koos uiteraard voor een speciaal vrouwenmodel, de Zone3 Aspire, want een wetsuit moet strak om je lijf zitten en dus vorm hebben. De Zone3 Aspire heeft veel maatvariatie (er zijn 3 soorten/maten Small), valt daardoor voor mij niet te lang (wat ik vaak heb omdat ik niet zo groot ben) en geeft dus veel keuze qua pasvorm. En eerlijk is eerlijk: ik keek ook een klein beetje naar het uiterlijk! Zo’n triatlonpakje is vaak al niet zo flatteus, dus het is toch mooi meegenomen dat je er dan in je wetsuit wel een beetje fierce uitziet! ;-)

Ik bestelde de suit bij Bikester.nl en paste twee verschillende Small-maten. Het retourneren van de maat die niet goed was ging lekker vlot en na een aantal dagen had ik de nieuwe maat binnen. Tijd voor de grote test, precies op tijd voor Rotterdam!

Test!
Ik heb 3 kilometer aan één stuk gezwommen in mijn Zone3 Aspire en hoe ging dat? Ja, natuurlijk zal ik altijd een beetje bewegingsvrijheid missen. Je hebt nu eenmaal een suit met lange mouwen aan en als zwembad-zwemmer ben ik daar echt nog niet aan gewend. Maar ik zwom die 3 kilometer vrij gemakkelijk. Ik was beduidend minder moe dan de keer zonder wetsuit. En… Ik heb het geen seconde koud gehad! Hoewel mijn voeten en handen natuurlijk gewoon onbedekt zijn, waren ook die niet koud na afloop. Voor mij een duidelijk teken dat je lichaam veel slimmer om kan gaan met de energie als het niet allemaal verbruikt wordt door de kou! Ik zat dus ontspannen, warm en vrolijk terug in de auto, wát een verschil met mijn vorige open water training! Open water zwemmen blijft voor mij buiten mijn comfort zone, ik ben nu eenmaal een echt zwembad-dier. Maar deze beleving was zó veel fijner dan de vorige keren dat ik dus mooi zondag in mijn mooie nieuwe wetsuit aan de start sta. In water van 18 graden geen overbodige luxe! Wish me luck…

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bikester.nl

Lees ook:
Triatlon termen uitgelegd
Vijf tips voor triatlon newbies
Tips voor snelle triatlonwissels 
Waarom steeds meer vrouwen fietsen
Tips voor zwemmen in open water

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.