Workshop TRE @ Yoga Lab

Spanning, stress, we kennen het allemaal wel. En iedereen reageert er anders op. Het uit zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek kun je behoorlijk last hebben van spanning of stress. Je kunt gaan sporten, een wandeling maken of een boek lezen om de spanning kwijt te raken. Maar je kunt ook de spanning ‘weg trillen’ met behulp van TRE; Tension Releasing Exercises. Het mooie? Iedereen kan het, dus jij ook!

Toen we door Daan Timmers van Yoga Lab werden uitgenodigd een workshop TRE te volgen twijfelden we geen moment. Want we kennen het allemaal wel toch? Een druk bestaan, veel uren in een dag willen stoppen en soms te weinig tijd om even te ontladen. Dus fysieke oefeningen om op een natuurlijke manier spanning kwijt te raken? Dat wilden we wel eens leren!

Daan legt echter al gauw uit dat we niks nieuws gaan leren, maar het gaan ervaren. Bij TRE draait het namelijk om ontspannen op een natuurlijke manier. Ons lichaam is alleen wel wat vergeten in de loop der tijd… Bij gevaar of spanning is het aanspannen en samentrekken van de spieren een natuurlijke reactie. Het uitschudden van het lichaam om die spierspanning weer kwijt te raken is vervolgens iets wat we niet meer doen, met als gevolg dat spanning alleen maar opbouwt. En dat uitschudden is nu precies wat je met TRE wél weer gaat doen.

Daan is als TRE-docente opgeleid door David Berceli, de bedenker van deze methode. Berceli ontdekte in zijn werk als trauma-specialist dat vrijwel iedereen op dezelfde manier reageert op stress en spanning. Hij ontwikkelde TRE als methode om de spanning in de spieren te verminderen en zo de impact van spanning op het lichaam bij de bron aan te pakken. Trauma-specialist? Dat lijkt alsof TRE alleen geschikt is voor mensen met trauma’s of zeer zware spanningen. Maar niets is minder waar. TRE is juist ook geschikt voor mensen met alledaagse mentale of fysieke spanningen; vermoeidheid, een drukke baan, een gezin, zittend werk, of een overvolle agenda.

Yogalab2

Als je denkt dat je tijdens de TRE workshop rustig op je yoga mat kunt blijven zitten dan heb je het mis. Tijdens de workshop doorlopen we twee sessies en krijgen we veel (boeiende!) theorie voorgeschoteld. We leren over de psoas, de spier waar het allemaal om draait bij TRE, de natuurlijke manieren van reageren op spanning en de interactie tussen hersens en lichaam. We worden aan het werk gezet om door middel van oefeningen eerst trillingen op te wekken op basis van vermoeidheid in de spieren. Hello 5 minute wall sit! De zeven oefeningen die we doen zijn zo opgebouwd dat daarna het autonoom trillen van je spieren in gang gezet wordt. Deze neurogenetische trillingen zorgen voor de natuurlijke ontlading van je spieren.

Hoewel er bij mij in de eerste sessie geen trillingen in rust optreden – Daan grapt nog wat tegen me over mariniers en sportieve vrouwen – ervaar ik de tweede sessie wel degelijk wat deze trillingen inhouden. Het is een onbekende maar bijzondere ervaring. Het lijkt inderdaad alsof ik letterlijk van alles van me afschud.

Na de sessie ben ik warm en loom. En… zeer ontspannen! Mijn lijf voelt goed en terwijl ik na deze middag in de yoga studio door de drukke binnenstad van Amsterdam loop, kan ik me eigenlijk nergens druk om maken. Wat ik vooral ook uit de dag meeneem, is dat luisteren naar je lichaam veel belangrijker is dan wij geneigd zijn te denken. Dat trillen is zo gek nog niet!

 

Benieuwd naar TRE? Een introductieworkshop (van 12.00 – 17.00 uur) kost € 62,50 en kun je de komende tijd volgen op 5 juli, 23 augustus of 13 september. De workshop is voor iedereen geschikt, van alle niveaus. Ervaring is niet nodig en na de workshop kun je TRE zelf thuis doen.

yogalab4

 

The following two tabs change content below.

Madelon Baans

Madelon is partner van Glow, zelfstandig communicatie professional op gebied van sport & gezondheid, oud olympisch zwemster en schrijft graag over haar passie voor sport, gezondheid en gezond & lekker eten.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.