Yoga Nidra: een powernap met groots effect

Ik hou van mijn wekelijkse yoga uurtjes. Lekker stretchen, kracht opbouwen, aan mijn balans werken en even helemaal de focus op lichaam en geest, zonder te denken aan to do lijstjes, werk of andere dingen die aandacht vragen. Meestal doe ik yoga aan het begin of einde van de dag. Maar laatst probeerde ik midden op de dag een yoga nidra les. En het was een soort powernap met groots effect.

Bij yoga nidra vouw je jezelf niet allerlei poses, maar lig je de hele les op je rug. Je wordt – door een begeleidende docent – in een diepe staat van ontspanning gebracht. De stem leidt je zo onder andere door de ademhaling, een bodyscan en visualisaties heen, waarbij je dieper en dieper ontspant.

Yoga nidra betekent ook letterlijk ‘slaap van de yogi’ of ‘slaapyoga’, maar het is toch de bedoeling dat je wakker blijft. Hoewel ik af en toe wegzakte, merkte ik dat het wegzakken geen slapen is, maar inderdaad een heel diepe ontspanning. Er wordt wel gezegd dat een yoga nidra sessie gelijk staat aan 4 uur slaap, maar je kunt de echte slaap er natuurlijk niet mee vervangen. Zeker is wel dat het helpt te resetten tijdens je dag. En je kunt yoga nidra juist ook gebruiken om in slaap te komen, maar daar heb ik ’s avonds nooit zoveel moeite mee ;-)

Mijn lunchbreak ruilde ik in voor een yoga nidra les van 30 minuten en dat was de beste break die mijn werkdag ooit had. Ik had twijfels of ik na de les nog wel aan het werk kon (of wilde!) maar ik merkte eenmaal terug achter de computer een enorm verschil. Ik was de rest van de dag energieker én tegelijk rustiger in mijn hoofd. Ik had vooral meer concentratie en focus en dat met een heel kalme geest. En wat ik heel handig vind: het kan in je gewone kleren, dus tijdens de werkdag is het prima in te passen. Kortom, deze ‘powernap’ ga ik vaker doen!

Wat denk je, is zo’n powernap ook wat voor jou?

Ik doe yoga met OneFit, omdat ik het ideaal vind dat je allerlei soorten en locaties kunt volgen op één abonnement. Deze yoga nidra les volgde ik bij YogaGround en is de Mind Space 30 les. 

Meer yoga:
5 redenen om op retraite te gaan
Stress of onrust? Adem het weg met deze oefening!
10 redenen om 10 minuten per dag te mediteren
Welke vorm van yoga past bij jou?

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.