Zit alles tegen? Zo blijf je positief

Soms lijkt het alsof alles tegenzit. Je zit niet lekker in je vel of krijgt een boel tegenslagen voor je kiezen. Heb je dan de neiging om een glaasje halfleeg in te schenken? Dat is helemaal niet zo gek, want dit is een natuurlijke reactie van je hersenen om ervoor te zorgen dat je in actie komt als er gevaar dreigt. Maar vaak is dit helemaal niet nodig én goed voor je humeur is het natuurlijk ook niet. Gelukkig kun je jezelf trainen om het glas halfvol te zien. Een deel van je hersenen is gericht op tevredenheid en veiligheid en dit deel moet je activeren. Met deze tips blijf je positief als het allemaal tegenzit.

 1. Maak je niet druk
  Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, we know! Maar door te beseffen dat alles voorbij gaat en de situatie waarin je nu zit tijdelijk is, worden je problemen draaglijker.
 2. Neem het leven (en jezelf) niet te serieus
  Met humor en een gezonde dosis zelfspot maak je je situatie luchtiger. Probeer je problemen te relativeren en af en toe om jezelf lachen lucht vaak ook enorm op.
 3. Vallen en opstaan hoort bij het leven
  Het is oké dat je af en toe struikelt of omvalt. Je mág fouten maken. Niemand is perfect. Gelukkig maar, want dat zou pas saai zijn. En je mag je rot voelen en verdrietig zijn. Accepteer dat het nu even tegenzit en dat je je zo voelt, haal diep adem en krabbel weer overeind. Soms gaan er nu eenmaal dingen mis, maar je hoeft jezelf daardoor niet uit het veld te laten slaan.
 4. Elk nadeel heeft een voordeel
  Ook al zit je met een bak ellende, in elke gebeurtenis schuilt ook iets positiefs. Tegenslagen maken je sterker, brengen families dichter bij elkaar en van fouten leer je het meest. Heel cliché allemaal, maar waar… Probeer in te zien welke positieve uitwerking de situatie heeft en bedenk wat je ervan kunt leren.
 5. Blijf in jezelf geloven
  Als je een stomme fout hebt gemaakt of alles tegenzit, kun je behoorlijk aan jezelf gaan twijfelen. Niet doen! Als dingen niet gaan zoals je zou willen betekent dit niet dat je een loser bent of de grootste pechvogel op aarde. Keep the faith!

 

positief
Meer lezen:
Waarom dankbaar zijn goed is voor je hart
Druk-detox: zo kick je af van stress
Waarom je van sporten gelukkig wordt
Wetenschappelijk bewezen: 5 gelukstips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

Tags from the story
, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.