Zo zorg je goed voor je hardloopschoenen

Ken je de stelregel van hoeveel kilometers je hardloopschoenen mee gaan? Er wordt gezegd dat je zo’n 1.000 tot maximaal 1.200 kilometer kunt lopen op je schoenen en ze dan toch echt moet vervangen door een nieuw paar. Maar niet iedereen loopt evenveel kilometers. Hoe zit dat dan precies? En net zo belangrijk: hoe zorg je goed voor je hardloopschoenen tijdens die periode dat je ze gebruikt?

Schoenen ‘slijten’ ook als je minder loopt, de demping gaat namelijk uit je schoenen, zelfs als je ze niet draagt. So like it or not, maar je schoenen zijn sowieso na één seizoen aan vervanging toe. Loop je echt super veel, dan kun je wel twee paar per seizoen gebruiken. Voor de een een goed excuus om telkens de nieuwste snelle modellen aan te schaffen, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Hoe dan ook is het van belang om een beetje goed voor je schoenen te zorgen. Je kent het vast, ze zijn nat en vies, je gooit ze in de hoek, haast je onder de warme douche en denkt voorafgaand aan je volgende trainingssessie: oeps!… Dat kan anders. Met deze tips zorg je goed voor je schoenen en blijf je lekker lopen op je running shoes!

#1 alléén hardlopen
Doe je ook andere trainingen? Zoals bootcamp, fitness, zaalsport, CrossFit of wat dan ook waarbij je ook sportschoenen aan hebt? Doe dit dan bij voorkeur niet op je hardloopschoenen. Niet alleen heb je bij dat soort sporten vaak meer baat bij andere schoenen (met minder demping!) maar het verkort ook de levensduur van je hardloopschoenen flink. Hou ze dus waarvoor ze zijn: jouw badass hardlooptrainingen!

#2 smelly feet
Oi, wat kunnen ze stinken hè? Nattigheid, modder en zweetvoeten, het is geen gelukkige combinatie. Ben je op zoek naar dé tip om stank tegen te gaan? Je kunt een paar dingen doen. Stop een krant in je schoenen als ze erg nat zijn geworden van de buitenomstandigheden of zweet. Laat ze zo lang genoeg staan om al het vocht in de krant te laten trekken. Wat je ook kunt doen is een drogerdoekje onder de binnenzool leggen als je jouw schoenen niet gebruikt. Daarmee ruiken ze weer fris en fruitig! Vergeet alleen niet het doekje te verwijderen als je weer gaat trainen!

#3 wasmachine no-go
Ik hoor het nog heel erg vaak: schoenen in de wasmachine. De wasmachine is een no-go, ik herhaal: de wasmachine is een no-go! Van de wasmachine gaan je schoenen echt kapot. Ja ze zien er weer geweldig uit als ze uit de machine komen, maar het is funest voor je stiksels en voor je zolen! Wil je jouw schoenen toch een grondige wasbeurt geven? Maak dan de zool goed schoon met een borsteltje en ‘was’ de bovenkant in de wasbak of een badje, waarbij niet de hele schoen onder water gedompeld wordt. Maar meestal is het helemaal niet nodig. De schoenen en dus het vuil goed laten drogen en daarna lekker even afborstelen. Klaar!

Wat is jouw beste schoenen verzorgingstip?

Beelden: Vivienne Magalie Photography

Meer running:
Waarom je wél moet gaan hardlopen als het regent
Rustig hardlopen? 6 tips
Weinig tijd? Doe een 15 minuten run
Sneller hardlopen? Pas je training aan

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL)

4 Comments

  • Ik kreeg laatst de tip om mijn modderige schoenen mee te nemen onder de douche. Werkt ook super!

  • Ja schoon worden ze zeker dan Marije! Toch moet je er wel op letten hoe je ze dan laat drogen. Zet ze bijvoorbeeld niet op de verwrming, maar laat ze ‘aan de lucht’ drogen of stop er kranten in om het vocht goed op te nemen. Modderige schoenen kun je juist ook goed laten opdrogen (vies) en daarna kun je ze prima afborstelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.