Zwemmen en etiquette: 8 tips

Ga jij graag zwemmen? Fijn! Je hebt een full body workout te pakken terwijl jij je banen trekt. De standaard regels in een zwembad ken je waarschijnlijk wel. Niet duiken in ondiep water, niet rennen en vooraf douchen zijn welbekende regeltjes. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de ‘etiquette’? Acht tips voor in het zwembad.

1. Verkeersregels
Verkeersregels in een zwembad? Ja! Door ‘rondjes’ te zwemmen in de baan – rechts heen en rechts terug – hinder je elkaar zo min mogelijk. Eigenlijk is het net als op de snelweg. Je houdt rechts aan en inhalen doen we links. Wanneer je iemand wilt inhalen is het netjes om even een zacht tikje te geven op de linkervoet van degene die je in gaat halen. Zo weet iemand dat je er langs gaat. Krijg je zelf zo’n tikje op je voet, dan ga je dus niet versnellen en houd je rechts om je in te laten halen. Net als in het verkeer is ‘plakken’ niet zo netjes. Een aantal banen bij je voorganger ‘op de voeten’ zwemmen kan dan ook leiden tot boze blikken.

2. Rusten
Meestal neem je tussen de banen door af en toe wat rust. Ook als je een specifiek schema doet met bijvoorbeeld tempowisselingen. Je hangt dan meestal aan de kant of aan de lijn. Rusten doe je niet middenin de baan aan de kant, want daar maken de andere zwemmers hun keerpunt. Je doet dit in een hoekje langs de lijn, met je gezicht naar de baan toe zodat je de andere zwemmers aan ziet komen en kunt uitwijken als zij willen keren voor hun volgende baan.

3. Nieuwe ronde
Wanneer je aan je nieuwe ronde begint, check dan eerst de baan en of er niemand aan komt zwemmen. Vlak vóór iemand vertrekken is not done. Wacht dus totdat je ergens voldoende ruimte hebt om te vertrekken en geef die ruimte vooral ook aan je medezwemmers.

4. Kletsen
Kom je tijdens het speciale banen- of trimzwemmen? Dan is het niet de bedoeling om al kletsend naast elkaar te zwemmen met je zwemmaatje. Door naast elkaar te zwemmen neem je veel ruimte in. Daarmee verhinder je het ‘rondjessysteem’ en geef je anderen onvoldoende kans om er gemakkelijk langs te zwemmen. Ook lang aan de kant in de baan hangen omdat je nog zoveel bij te praten hebt is niet erg handig voor de andere zwemmers. Maar sporten is ook sociaal toch? Wil je kletsen tijdens het zwemmen, ga dan bijvoorbeeld naar het ‘familieuurtje’. Of klets bij onder de douche, of achteraf onder het genot van een een bak koffie of thee. Wel zo gezellig!

5. Badpak vs bikini
Oké, het is geen regel of etiquette, maar wel een van de beste tips die we je kunnen geven. Banen zwemmen doe je in een badpak! Die bikini is hartstikke leuk voor vakantie, maar echt niet praktisch voor het serieuzere zwemwerk. Het perfecte badpak vinden doe je zo.

6. Drinken
Tijdens het zwemmen verlies je veel vocht. Vergeet dus niet tussendoor te drinken of achteraf goed te bij te vullen! Stop een bidon met water in je tas of maak een lekkere en gezonde sportdrank.

7. Douchen
Niemand wil ruiken naar WC Eend toch? Chloor is een nogal hardnekkig goedje en trekt altijd zo ‘fijn’ in je haar en poriën. Zorg dus altijd voor een goede shampoo en douchecrème voor na het zwemmen. Hit the shower and hit it good!

8. Verzorgen
Behalve douchen met een lekkere shampoo en crème is het na het zwemmen sowieso aan te raden om je goed te verzorgen. Door zwembadwater droogt je huid en haar uit, dus een goede verzorging voor je haar evenals een hydraterende bodylotion zijn van harte aan te bevelen. Gebruik je een zwembril, dan staan de randen daarvan nog wel een tijdje in je gezicht. Smeer dus ook je gezicht goed in met voedende crème. Oh, en een bescheiden laagje make up doet wonderen!

Happy swimming!

zwemmen

Lees ook:

Yoga etiquette: 10 do’s & dont’s
Do’s & dont’s op de tennisbaan
9 tips voor raceday
5 redenen waarom douchen goed voor je is
Zwemmen, workout met voordelen

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

3 Comments

  • Hoi,

    Jullie schrijven wel dat je met een badpak baantjes hoort te zwemmen, maar er bestaan ook trainingsbikinis. Deze zijn speciaal gemaakt om in te trainen, je kan er dus ook mee duiken. Er zijn trainingsbikinis met alleen een touwtje in het broekje, maar ook met touwtje in je broekje en topje. Ik heb een funkita trainingsbikini, en hier ben ik erg tevreden over. Ik krijg dus geen badpak op mijn rug in de zomer tijdens het trainen in het buitenbad;)

    Groetjes!

  • Natuurlijk zijn die er, klopt! Wij kennen de funkita bikini’s en zijn bijvoorbeeld ook erg fan van de trainingsbikini’s van Braziliaans oud-topzwemster Fabiola Molina, die bestaan al meer dan 20 jaar! Aangezien we in NL toch het grootste deel van het jaar binnen zwemmen, is daar een badpak toch echt fijner. En we bedoelen ook vooral de zon-bikini’s, die zitten al onder je kin en op je knieën als je een goede duik neemt… ;)

  • Altijd als ik naar het zwembad ben geweest kan je het aan je huid ruiken. Tegenwoordig neem ik lekker doucheschuim mee! Thuis hebben wij ook een zwembad en dan is het veel minder erg. Vraag me af hoe dat komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.