Zwemmen saai? Zo maak je jouw zwemtraining leuker!

Zwemmen is saai. Nee, dat vinden wij niet, maar horen we wel vaak om ons heen. Banen zwemmen, heen-en-weren, de tegels in het zwembad tellen en verder? Dat is wat veel mensen denken. Niet terecht, want er zijn veel verschillende manieren om je zwemtraining leuker te maken. En natuurlijk krijg je van ons tips hoe je dat kunt doen!

Wissel van slag
Zwem niet alles in één slag. Wissel van slag en doe dus schoolslag en (stukjes) borstcrawl afwisselend van elkaar. Zwem ook op je rug. Door te veranderen van slag verleg je telkens even de focus en blijft de training afwisselend en leuk.

Ga intervallen
Alles op één tempo, ja dat is misschien een beetje geestdodend. Maar wat voor hardlopen, fietsen of welke duursport dan ook geldt, gaat ook op voor zwemmen: intervallen maakt het afwisselend! Dus HIIT the pool voor een stevige tempowissel. Wedden dat het niet saai is?!

Doe techniek drills
In bijna elk zwembad liggen plankjes waarmee je wat oefeningen kunt doen. Oefen met een zwemplank eens alleen je benen. Doe techniek oefeningen voor een langere slag, betere beenslag of speel eens met je ademhaling. Zwem stukjes onder water en ga weer door. Er is genoeg te verzinnen om je workout leuk te houden!

Ga samen
Samen met iemand sporten is bijna altijd leuker! Ook zwemmen kun je samen doen. Nee kletsen onderweg gaat niet, maar je kunt samen naar het zwembad gaan, in estafette vorm samen trainen of een wedstrijdje doen. Sowieso is het gezellig als je samen naar het bad gaat. Heb je gelijk een mooi excuus om nog wat te gaan eten of een lekkere kop koffie te drinken na afloop!

Verleg je focus
Zorg met je aandacht voor verschillende focuspunten tijdens de training. Op die manier vliegt de tijd voorbij! Tel bijvoorbeeld je slagen en kijk of je slagen constant blijven. Kun je met minder slagen aan de overkant komen? Focus een tijdje puur op je insteek. Of juist op je beenslag. En hoe gaat het met je ademhaling? Let eens een paar banen alleen op je adem.

Droom weg
Oh echt, sporten is de beste manier om even helemaal weg te dromen. Weg van alle drukte, to do lijstjes, boodschappen, deadlines en sores. Dus neem die duik en droom lekker weg. Je hoeft niet altijd op de klok te kijken, je hoeft niet altijd je banen te tellen. Doe een moving meditation. Ontspan, het is you-time. Waan je op een subtropisch eiland in het water en tel de vissen om je heen! ;-)

zwemmen keerpunt

Beeld header: Vivienne Magalie

Meer zwemmen:
5 tips om sneller te zwemmen
Beter zwemmen? Doe dan deze oefeningen in de gym!
Zwemmen: een HIIT sessie
Zwemmen en etiquette: 8 tips

Blijf up-to-date en volg ons op Facebook & Instagram (username @GlowMagNL).

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.