Ontbijten met homemade granola, da’s een feestje toch? Wij maakten een heerlijke healthy variant met havervlokken en boekweit. Met een pot van deze boekweit granola in de kast spring je ’s ochtends je bed uit.
Je denkt misschien dat boekweit een graan is, maar dat is het niet. Het is een zaad van een kruidachtige plant en is supergezond. Boekweit scoort laag op de glycemische schaal zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je minder snel weer trek krijgt. Het is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium. Bovendien is boekweit glutenvrij en geschikt voor mensen met een glutenallergie of coeliakie. In gebruik verschilt het weinig van graan, het wordt met name verwerkt in pannenkoeken, brood en baksels. Je kunt er ook pap van maken en het verwerken in je ontbijtgranen, zoals in deze crunchy granola.
Verwarm de oven voor op 150˚C. Meng in een grote kom de havervlokken met boekweit, lijnzaad, kaneel, koek- en speculaaskruiden en zeezout. Smelt in een pannetje de kokosolie en voeg de ahornsiroop en het vanille extract toe. Schenk het mengsel bij de droge ingrediënten en schep goed om. Verdeel de granola over een bakplaat met bakpapier en zet de bakplaat in de oven. Schep de granola na 15 minuten even om en zet weer in de oven. De totale baktijd is dus 25-30 minuten. Laat de granola afkoelen, voeg de noten en rozijnen toe en schep in een grote glazen pot die je goed kunt afsluiten. Eet deze overheerlijke boekweit granola met vers fruit en (soja- of geiten)yoghurt of kwark. Mmm!
Shoppinglist (voor 1 pot)
250 gram (glutenvrije) havervlokken
250 gram boekweit
100 gram pecannoten, fijngehakt
100 gram walnoten, fijngehakt
3 el lijnzaad
100 ml kokosolie
3 el ahornsiroop
1 tl vanille extract
1 flinke snuf kaneel
1 snuf koek-en speculaaskruiden
1/2 tl grof zeezout