Veel hardlopers krijgen er vroeg of laat mee te maken: een blessure. De meeste hardloopblessures worden veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren: een anatomisch probleem, te weinig kracht in bepaalde spiergroepen en een te snelle trainingsopbouw. Deze drie tips helpen je om up & running te blijven.
Doe regelmatig krachttraining
De meeste lopers missen kracht in één of meerdere spiergroepen. Vooral knie- en heupproblemen kunnen een gevolg zijn van te weinig kracht in je bilspieren. Een sterk lijf is beter in staat om de schokbelasting op te vangen én helpt je om stabiel te blijven lopen als je vermoeid raakt. Zo verminder je de kans op hardloopblessures. Doe daarom regelmatig oefeningen om je core te versterken (planken bijvoorbeeld), evenwichtsoefeningen (balanceren op één voet) en oefeningen voor je billen en benen (deadlifts, bridges, squats, lunges)
>> Slimme oefeningen voor hardlopers
Werk aan je techniek
Met een goede looptechniek loop je efficiënter; je beweegt meer op techniek en minder op kracht. Probeer je hoofd en bovenlichaam tijdens het hardlopen rechtop en stabiel te houden en je onderrug in een neutrale positie. Veel hardlopers hebben de neiging om hun kin uit te steken: houd je hoofd recht boven je schouders. Buig je ellebogen 45 tot 90 graden en zwaai je armen dicht langs je lichaam. Houd je schouders laag en je handen los, dit helpt je om ontspannen te lopen.
>> Tips voor het verbeteren van je hardlooptechniek
Loop niet te hard van stapel
Veel hardlopers lopen te hard van stapel: ze lopen te ver, te snel of allebei tegelijkertijd. Bovendien zijn zo vaak zo enthousiast over hun sport dat ze te weinig rust nemen. Wil je je afstand uitbreiden? Voer het totaal aantal kilometers dat je per week loopt niet verder op dan 10% per week. Wil je sneller lopen? Voer dan niet ook je afstand op. En sla je rustdag niet over. Wil je toch écht iets doen? Ga wandelen, fietsen, zwemmen of volg een yogales. Maar doe het rustig aan, het is een rustdag remember?