Food is hip & happening. Eten is niet langer een middel om je te voeden en een sociaal gebeuren, het is een manier om te laten zien wie je bent. Wat je in je mond stopt zegt iets over waar je voor staat en wat je belangrijk vindt in het leven; je bent wat je eet. Maar eten is ook fun. Het is leuk om over eten te praten, te lezen, samen in de keuken te staan en markten en food festivals te bezoeken. Welke trends uit 2014 zetten door en welke nieuwe rages dienen zich aan? De food trends voor 2015 op een rij.
Good food
Gingen we dit jaar voor eerlijk, echt en onbewerkt eten, in 2015 gaan we nog een stapje verder en willen we good food. Good food smaakt goed, is onbewerkt – hoe puurder hoe beter, draagt bij aan een goede gezondheid en levert een maatschappelijke bijdrage. We gaan voor producten en restaurants die staan voor: lekker, natuurlijk, gezond en betrokken. Producten als yoghurt, soep, groene smoothies, salades en thee liften mee op deze trend.
Groente
Was 2014 al het jaar van de groente, in 2015 wordt groente nóg populairder. Groente is niet langer een bijgerecht, maar speelt de hoofdrol op je bord. Steeds minder vaak gaat daar een stukje vis of vlees bij. En als we daar wel voor kiezen dan gaan we voor kwaliteit. Ook restaurants gaan mee met deze trend en zetten gevarieerde vega gerechten en groentemenu’s op de kaart.
Lokaal
Ook de local food trend zet in 2015 door. Wat van dichtbij komt is verser, gezonder, lekkerder, beter voor de lokale economie en minder belastend voor het milieu. Ook urban farming en je eigen groente verbouwen in je tuin of op je balkon blijven populair. De local food trend heeft nog een andere achterliggende reden: het stelt ons in staat om voor ons zelf te zorgen en maakt ons minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers. Hierdoor worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zodat er minder voedsel wordt verspild.
Oude superfoods
Dure superfoods als gojibessen en chiazaden maken plaats voor bekende superfoods als broccoli, avocado, zoete aardappel en ongebrande noten. Deze zijn net zo rijk aan voedingswaarden en een stuk vriendelijker voor je portemonnee.
Clean eating
Werden pakjes en zakjes een paar jaar geleden al verbannen uit de keuken (#nopakjes), anno 2015 breidt de clean eating trend zich uit tot een lifestyle waarbij het zoveel mogelijk eten van onbewerkt voedsel centraal staat. We willen weten waar ons eten vandaan komt, lezen verpakkingen, gaan langs bij de boer en vragen specialisten als de slager, bakker en groenteboer om advies. Binnen de clean eating lifestyle staan veel groente en fruit centraal, aangevuld met af en toe een stukje vlees of vis, peulvruchten, bataten, oergranen, noten en zaden. Zo nu en dan zondigen hoort er ook bij. Daarvoor duiken we steeds vaker zelf de keuken in en maken healthy treats: taarten, cakes en andere lekkernijen die puur, biologisch, zout- en suikerarm zijn.
Doe-het-zelf
Omdat we het niet oké vinden dat fabrikanten ongevraagd toevoegingen in ons eten stoppen gaan we zelf aan de slag. Maakten we onze dressings en sausjes al zelf, in 2015 bakken we onze eigen brood en maken we zelf boter, jam, wijn, bier en ingemaakt etenswaar.
Langzame koolhydraten en gluten-, lactose- en suikervrij
In 2015 kiezen we voor licht eten dat bijdraagt aan een goede spijsvertering en je langdurig energie geeft zoals havermout, fruit, peulvruchten, zaden, groenten en volle granen. Ook kiezen we steeds vaker voor gluten-, lactose- en suikervrije producten. Niet eens zo zeer vanuit een intolerantie maar als lifestyle: we willen eten dat bijdraagt aan een goede gezondheid en frisdrank, koek en snoep passen daar niet bij.
Bitter
Zoet en zout smaakt misschien wel lekker, maar veel suiker en zout eten is niet goed voor je gezondheid. Wat wel goed is? Etenswaar met een bittere smaak. Misschien dat ze daarom ook wel zeggen: bitter in de mond maakt het hart gezond. Gember is helemaal in. Misschien niet zo gezond, maar gin tonic was natuurlijk hét drankje van 2014 en blijft ook in het nieuwe jaar populair. Ook pittig eten (hallo pepers!) is upcoming.
Gefermenteerd eten
Fermentatie is een natuurlijk gistingsproces waardoor bacteriën ontstaan die goed zijn voor je darmen en dus voor je algehele gezondheid. Zuurkool, kimchi (gefermenteerde kool), kefir (zuiveldrank) en kombucha (gefermenteerde thee) zijn populair. Vooral sprouts (kiem- en spruitgroente) zijn helemaal hot. In 2015 kom je vaker tuinkers, taugé en alfalfa tegen op je bord.
Zelf samenstellen
Eettentjes waar je zelf je gerecht kunt samenstellen zijn populair. In 2015 breidt deze trend zich uit: we willen kunnen kiezen en zelf bepalen welke groenten in onze salade gaat, welk fruit in onze smoothie en welke toppings op onze frozen yoghurt gaan.
Oosterse keuken
Vleesvervangers als tempeh en tofu maken een opmars en we kiezen steeds vaker voor de pure en authentieke smaak van oosterse gerechten.
Pizza
Na de cupcake, macaron, cronut en popcake is de bagel pizza the next thing. Deze trend komt overgewaaid uit New York en wordt de nieuwe snelle hap na een avondje stappen. Ook voor de health foodies onder ons is er goed nieuws: steeds meer chefkoks zetten een culinaire pizza op het menu met knapperige bodems belegd met luxe verse ingrediënten zoals truffel en vergeten groenten.