Warme crumble is in de winter een geweldige traktatie. Lekker als dessert, maar ook als ontbijt of als healthy treat bij een kop thee. Dit crumble recept is met blauwe bessen en frambozen, maar dit fruit kun je ook vervangen door stukjes appel voor een heerlijke appel crumble.
Verwarm de oven voor op 160°C. Meng de quinoa- of havervlokken met het amandelmeel, kaneel, koekkruiden, zout, olijfolie en ahornsiroop in een grote kom. Doe het fruit in een lage ovenschaal en druppel het citroensap erover. Je kunt trouwens prima blauwe bessen en frambozen uit de diepvries gebruiken. Verdeel de crumble over het fruit. Zet de schaal 25 minuten in de oven tot de crumble goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en laat heel even afkoelen. De crumble is lauwwarm het lekkerst en kun je zo serveren, maar je maakt er helemaal een feestje van met een lepel kokosroom. De kokosroom maak je zo:
Gebruik kokosmelk uit een blik dat een nacht in de koelkast heeft gestaan (of minimaal 2 uur in de vriezer). Draai het blik om en open het blik aan de onderkant. Alle ‘dunne’ melk ligt nu bovenop. Giet de dunne melk in een kopje (bewaar voor bijvoorbeeld een smoothie) en schep de dikke, romige melk die onderin het blik zit in een schaaltje. Voeg de vanille en eventueel honing toe naar smaak. Klop de kokosmelk met een garde of handmixer tot room. Schep een lepel room bij de crumble en smullen maar.
Shopping list (voor 4-6 porties)
250 gram blauwe bessen
250 gram frambozen
2-3 el citroensap
200 gram quinoa- of havervlokken (of een mengsel van havermout en havervlokken)
100 gram amandelmeel
3-4 el ahornsiroop
2 el olijfolie extra vierge
1 tl vanille-extract of het merg uit 1 vanille stokje
0,5 tl kaneel
o,5 tl koek- en speculaaskruiden
snuf zeezout