Je hoort het steeds vaker in het nieuws, dat bezoekers van festival gehoorschade oplopen. We hebben het allemaal weleens gehad dat je op een festival of een feest stond en dat je iets te dicht bij de boxen stond en je oren al begonnen te piepen. Gehoorbescherming festival klinkt misschien heel suf maar is erg belangrijk voor je oren.
Hoe hard is te hard?
Geluidsniveaus op festivals kunnen vaak schadelijk zijn voor je gehoor, vooral als ze langere tijd aanhouden. Het geluidsniveau wordt meestal gemeten in decibel, en de kans op gehoorschade neemt toe naarmate het geluidsniveau hoger is en de blootstelling langer duurt. Geluid boven de 85 dB wordt als potentieel schadelijk beschouwd, vooral bij langdurige blootstelling. Het is niet ongebruikelijk dat muziek op festivals tussen de 100 dB en 120 dB ligt, wat kan leiden tot gehoorschade als je er meerdere uren mee in contact komt.
Wat is de wetgeving rondom het geluidsniveau op festivals
In Nederland is de wettelijke geluidsnorm voor evenementen vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet milieubeheer. Volgens deze wetgeving mag de geluidsniveaus op festivals of evenementen niet boven de 100 dB komen voor de langere termijn, met uitzondering van kortstondige pieken. Bij geluiden boven de 85 dB moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen. Er zouden bijvoorbeeld oordopjes uitgedeeld kunnen worden of de bezoekers informeren over de risico’s van langdurige blootstelling.
Wat is tinnitus?
Tinnitus is het ervaren van een constant geluid in de oren of het hoofd, zoals een piep, zoem, ruis of fluiten, terwijl er geen geluid wordt gemaakt. Het kan tijdelijk zijn, maar bij veel mensen wordt het een chronisch probleem. Tinnitus is geen ziekte op zich, maar eerder een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals gehoorschade.
Wat kun je doen om tinnitus te voorkomen?
- Bescherm je gehoor: De beste manier om tinnitus te voorkomen is door je oren te beschermen tegen harde geluiden. Draag oordopjes of gehoorbescherming, vooral op festivals of bij concerten.
- Houd het volume laag: Vermijd langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Stel het volume van je muziek of koptelefoon in op een veilig niveau en neem regelmatig pauzes om je oren te laten herstellen.
- Zorg voor rust voor je oren: Vermijd om te lang in een lawaaierige omgeving te blijven. Als je langere tijd blootgesteld wordt aan hard geluid, probeer dan pauzes te nemen op rustige plekken om je gehoor tot rust te laten komen.
- Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan helpen om tinnitus te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging, het beheersen van stress en het vermijden van alcohol of cafeïne kan het risico op tinnitus verminderen.
- Zorg voor medische controle: Als je regelmatig last hebt van piepende oren of andere geluiden in je oren, is het belangrijk om een arts of KNO-specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Zit er ook verschil in de festival oordoppen?
Ja, er zit verschil in de festival-oordopjes. Het grootste verschil zit het in de geluidsfilters. Er zijn standaard oordoppen die het geluid gelijkmatig over alle frequenties. Ze zijn vaak goed voor algemene geluidsdemping, maar kunnen de muziek vervormen. En als tweede heb je de geluidsfilter oordoppen, deze zijn specifiek ontworpen voor festivals en bieden een frequentie-selectieve demping. Dit type filter is ideaal voor festivals omdat het de muziek helder houdt, maar tegelijkertijd beschermt tegen schadelijke geluidsniveaus.
Bent u geïnteresseerd in de oordopjes of andere festivalspullen? Dan kunt u altijd de website bezoeken op festivalsupply.nl.