Bij Frankrijk denk je natuurlijk meteen aan wijn. Niet zo gek, want het is al jaren hét wijnland bij uitstek. De glooiende heuvels in de Bourgogne en de zonovergoten wijngaarden in de Rhônevallei zorgen er al jaren voor dat wij de lekkerste wijnen op tafel hebben staan. Je wijnkelder moet dan ook zeker een paar topwijnen uit Frankrijk bevatten. Deze drie moeten er zéker in staan.
Chateauneuf du Pape
Châteaneuf-du-Pape is een van de beroemdste wijnappelaties uit de zuidelijke Rhônevallei. Deze wijn wordt vooral gemaakt van de Grenache-druif. Soms combineren wijnboeren druiven met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan Grenache met Syrah of Mourvèdre. Wat deze wijn zo bijzonder maakt, is dat het zowel krachtig als elegant is: vol, kruidig, met tonen van rijpe bessen, laurier en soms zelfs een vleugje leer of tabak.
Je kunt deze wijn serveren bij stevige gerechten als lamsvlees, wild of een kruidige stoofschotel. Maar ook op een gezellige avond met een lekker borrelplankje is deze wijn zeer op z’n plek. Als je de wijn wilt bewaren in je wijnkelder, kun je deze het best een jaar of tien laten liggen. Dan wordt de wijn steeds complexer.
De lekkerste wijnen komen uit Bordeaux
Denk je aan Franse wijn, dan denk je al snel aan Bordeaux. Deze regio in het zuidwesten van Frankrijk staat bekend om zijn krachtige en gestructureerde rode wijnen. De druiven die hier groeien zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In deze streek vind je de grote namen als Château Margaux, Château Latour of Château Mouton Rothschild.
Ook minder grote namen als Saint-Émlion, Pomerol en Médoc zijn wijnen die je graag in je wijnkelder hebt liggen. Ze zijn qua prijs toegankelijk, smaken beter als je ze even laat liggen en passen bij verschillende gerechten. Laat je ze even liggen, dan ontwikkelen deze wijnen een fluwelige structuur met een indrukwekkende diepgang. Typisch de smaak die je van Bordeaux wijn gewend bent.
Lekker fris: Sancerre
Sancerre mag ook zeker niet ontbreken in je wijnkelder. Dit is een witte wijn uit de Loirevallei. Deze wordt gemaakt van de druif Sauvignon Blanc. Sancerre staat bekend om zijn frisheid, mineraliteit en levendige zuren. Serveer het als aperitief bij schaal- of schelpdieren, of zet ‘m naast een plankje geitenkaas. Zo proef je echt de klassieke Franse keuken.
Deze wijn kent een combinatie van citrusachtige aroma’s, een lichte kruidigheid en een verfijnde afdronk. Deze wijn spreekt vooral jonge mensen aan, omdat het zo fris is. En dan is het ook wel grappig dat je deze wijn vooral jong drinkt. Meestal ligt de Sancerre maar heel even in je wijnkelder, en dat komt mede doordat deze zo lekker is.