Ben je lekker aan het hardlopen en aardig wat kilometers van huis, begint je buik op te spelen. Is het een windje? Nope, je moet toch echt poepen. Kak! Het krijgen van buikklachten is een van de meest vervelende kwalen waar je als hardloper niet op zit te wachten tijdens een duurloop of wedstrijd. En wij weten er alles van! Tijdens onze gezamenlijke lange duurlopen voor de Marathon van New York moesten we allebei wel eens sprintje naar de bosjes trekken. Madelon schreef er daarvoor al deze schaamteloze blog over. Hoe voorkom je maag-en darmklachten en wat doe je als je écht moet?
Waarom begint je buik nou nét op te spelen als je lekker aan het hardlopen bent? Dat kan te maken hebben met een aantal dingen. Door de trillingen tijdens het lopen komen je darmen ook in beweging. Bovendien verandert je bloedstroom; er stroomt meer bloed door je benen en minder door je buik. Maar ook voedselresten in je maag en darmen kunnen klachten veroorzaken. Vrouwen schijnen er trouwens vaker last van te hebben dan mannen. Gelukkig kun je er iets aan doen.
Wat kun je doen om buikklachten te voorkomen?
Het belangrijkste dat je zelf kunt doen is letten op wat je eet en drinkt.
- Eet de dag voor je lange duurloop of wedstrijd niet teveel vetten of pittige kruiden. Wij eten het liefst wat rijst met groenten, een eitje of tofu. Het is een kwestie van trial and error om uit te vinden waar jij lekker op loopt.
- Eet 2 uur vóór je training of wedstrijd je laatste maaltijd; vermijd wederom vetten, pittige kruiden en ga voor vezelarme voedingsmiddelen. Hoewel het voor je gezondheid beter is om volkoren brood te eten, kun je nu beter voor witbrood gaan. Onze ideale pre-race maaltijd is een kom havermout. En again: experimenteer om te kijken wat werkt voor jou.
- Drink gedurende de dag voldoende water. Is je urine lichtgekleurd? Dan is je vochthuishouding goed op peil. Drink vlak voor de start nog wat en begin tijdens je lange duurloop of wedstrijd op tijd met drinken. Stel dit niet uit tot de laatste fase want dan is je spijsverteringskanaal al ‘uitgeschakeld’. Is het heel warm? Dan moet je meer én vaker drinken!
- Oefen met eten en drinken tijdens je trainingen. Zo ervaar je hoe het is om al hardlopend te kauwen en drinken en kun je testen waar jij het lekkerst op loopt. Sommige hardlopers geven de voorkeur aan natuurlijke sportvoeding en nemen een banaan, dadel of handje rozijnen. Heb je gauw last van je buik dan kun je beter voor vloeibare koolhydraten gaan zoals een energiedrank of gel. Je lichaam hoeft deze niet eerst te verteren en ze geven direct energie.
- Voorkom verrassingen en eet en drink voor een wedstrijd alleen dingen die je kent en hebt getest tijdens je trainingen.
Wat doe je als je toch écht moet?
Beginnen je buik en darmen ondanks bovenstaande adviezen tóch te protesteren? Dat kan! En je bent zeker niet de enige, dus je hoeft je nergens voor te schamen.
- Neem papieren zakdoekjes of toiletpapier mee. Heb je geen zakken met rits in je tight of jack, dan is een Spibelt of Running Belt handig.
- Bij een wedstrijd staan er meestal dixi’s langs het parcours, maar als je gaat trainen natuurlijk niet. Loop een route waar je een pitstop kunt maken in de bosjes of bij een benzinepomp.
- Zie je het echt niet zitten om met je tight op je enkels tussen de struiken te gaan zitten? Loop dan eerst een klein rondje in de buurt van je huis. Ga na een kwartiertje even naar het toilet en loop dan weer verder.
Heb je ondanks deze tips nog steeds regelmatig last? Klop dan eens aan bij je huisarts of een sportdiëtist. Soms kan een probioticum iets voor je doen en veel hardlopers zweren bij Imodium. Nienke neemt op advies van een MDL-arts voor een wedstrijd 1 tabletje en loopt dan zonder darmklachten én kan daarna gewoon weer naar het toilet. Overleg eventueel met je arts als je dit ook wilt proberen.