Lekker als tussendoortje of bij een salade of kom soep, deze healthy boekweitcrackers zijn makkelijk om te maken en handig om in je tas of kast te hebben. Het recept is flexibel, je kunt ze helemaal naar eigen smaak maken! Hou je niet van boekweit, vervang het boekweitmeel door volkoren-, spelt-, rogge- of amandelmeel. Ook de zaden kun je aanpassen in verhouding of vervangen door bijvoorbeeld sesam- of chiazaad of noten. Of vervang de zaden door kruiden als rozemarijn, oregano of tijm voor een hartige snack.
Verwarm de oven voor op 200°C. Mix alle ingrediënten in een mengkom tot een mooi deeg. Als je tijd hebt kun je het deeg 30 minuten laten rusten (vooral handig als je chiazaadjes gebruikt). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel erover. Leg hier een stuk bakpapier bovenop. Strijk met een deegroller (of lege wijnfles) het mengsel goed uit. Als je flinterdunne krokante crackers wilt, let dan op dat er geen gaten in het deeg ontstaan. Haal voorzichtig het bovenste bakpapier eraf. Snijd met een (pizza)mes alvast de vorm van de crackers, dan kun je ze straks netjes breken. Bak zo’n 25-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze licht goudbruin kleuren. Laat de crackers even afkoelen en breek ze in stukken.
Met onderstaande hoeveelheden maak je, afhankelijk van hoe dik en groot je de crackers maakt, zo’n 12 tot 15 boekweitcrackers. De crackers kun je in een afgesloten trommel ongeveer een week bewaren.
Shopping list
125 gram boekweitmeel (volkoren-, spelt-, rogge of amandelmeel kan dus ook)
125 gram havervlokken
3 el pompoenpitten
3 el zonnebloempitten
2 el lijnzaad
3 el olijfolie
200 ml water
flinke snuf (Keltisch) zeezout