Kidneybonen zijn rijk aan vezels en langzame koolhydraten. Eet je kidneybonen, dan ben je dus verzekerd van een flinke portie langdurige energie. En laat je er nu heerlijke bonenburgers van kunnen maken! De bonenburgers zijn lekker als hapje bij de borrel, voorgerecht of hoofdgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos, want je kunt behalve kidneybonen ook allerlei andere bonen en peulvruchten gebruiken voor een smakelijke vegetarische burger.
Fruit in een koekenpan de fijngesneden sjalot en geperste teen knoflook in een scheut olijfolie. Voeg een flinke snuf peper, zout en chilipeper toe. Wanneer dit zacht begint te worden voeg je de geraspte wortel toe. Voeg naar smaak kerrie en paprikapoeder toe, je mag hier best wat scheutig mee zijn. Spoel de bonen in een vergiet en laat die intussen uitlekken.
Prak de uitgelekte kidneybonen fijn en voeg het wortelmengsel, de mais, mosterd, ketchup en het ei toe. Roer alles goed door en voeg dan ook de havermout toe. Laat even rusten en verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak nu 12 miniburgers van het bonenmengsel. Met twee lepels vorm je gemakkelijk de burgertjes. Druk de burgers wat aan en schuif de bakplaat in de oven. Keer de burgers na 10 minuten even om en bak ze dan in nog 10 tot 15 minuten bruin.
Intussen was je de slabladeren, little gem is bijvoorbeeld makkelijk te gebruiken. Dep ze droog en schik ze op de borden. Vul het slablad met wat reepjes avocado en bestrooi het met zout en peper. Als de burgers klaar zijn leg je een burger per slablad erop. Garneer met wat Parmezaanse kaas als je het geheel een beetje extra hartig wilt maken. Serveer met rauwkost of met whatever you like!
Shopping list (voor 12 mini burgers)
1 groot blik kidneybonen
2 geraspte wortels
2 el mais
5 el havermout (geen hele havervlokken)
1 ei
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 el mosterd
1 el ketchup
kerrie
paprikapoeder
chilipeper
olijfolie
zout & peper
naar keuze: 3 el Parmezaanse kaas
Voor de opmaak:
slabladeren
avocado
rauwkost