Wij zijn dol op kruiden en vooral gember en kurkuma staan hoog op onze ‘fav list’. Eigenlijk een wonder dat we zelf nog geen golden milk gemaakt hadden; een warme melkdrank waarbij onder andere deze twee kruiden de hoofdrol spelen. Dus wat doe je op een frisse wintermiddag? Precies: golden milk maken. Wij vinden ‘m zo lekker, bij ons blijft ‘ie erin!
Het is supersimpel om te maken en in een mum van tijd heb je een dampende kop golden goodness klaar. Heerlijk voor een koude wintermiddag, maar ook heerlijk voor het slapen gaan. En… supergezond! Met verse gember en kurkuma toch het allerlekkerst, maar je kunt ook poeder gebruiken. Doe de melk, samen met de geschilde gember en kurkuma in de blender, voeg ook de kaneel en kardemom toe en een klein snufje peper. Blend alles helemaal smooth, het wordt nu al mooi van kleur. Gebruik je poeder dan heb je de blender niet nodig en kun je alle ingrediënten gewoon door elkaar mengen.
Giet het over in een steelpannetje en verwarm de melk tot het tegen het kookpunt aan zit. Giet het door een zeefje in een glas of kop en klaar is je golden milk! In veel recepten komt nog honing of agavesiroop voor, maar onze tip? De golden milk met ongezoete rijst-kokosnoot melk van Provamel maken. Die is al lekker zoet van nature, dus dan hoef je er niets meer aan toe te voegen.
Wij houden van spicy, maar probeer vooral een beetje uit welke kruidenverhouding jij zelf het lekkerst vindt, want dat is nu eenmaal persoonlijk. Eén ding staat vast; wij nemen nog een kopje golden goodness. Zak lekker onderuit op de bank, pak een dekentje en een goed boek en… genieten maar!
Shopping list (voor 1 kop golden milk)
250-300 ml plantaardige melk (tip: ongezoete rijst-kokosnoot melk van Provamel)
ca 1 cm geschilde gember in stukjes, of 1/2 tl gemberpoeder
ca 1 cm geschilde kurkuma in stukjes, of 1/2 tl kurkumapoeder
een klein snufje zwarte peper
1/2 tl kaneelpoeder
een snuf kardemom