Yes, de zomer komt eraan! Houd jij er ook zo van om in het zonnetje te sporten? Vergeet je dan niet goed te voorbereiden op je workout. Een paar feiten en tips om veilig te sporten in de zon op een rij.
UV-straling
Ongeveer 20 kilometer boven de grond waarop je staat, bevindt zich de ozonlaag. Deze laag houdt een groot gedeelte van de Ultra Violette Straling (UV-straling) van de zon tegen. De straling die toch op onze aardbol terecht komt, beïnvloedt de werking van je lichaam. Je wordt vatbaarder voor virussen en huidkanker. Gelukkig heeft UV-straling niet alleen negatieve effecten. Je lichaam maakt bijvoorbeeld meer vitamine D3 aan waardoor je sterkere botten krijgt. Ook produceert je huid meer pigment waardoor je een zomers kleurtje krijgt.
Dehydratatie
Naast UV-straling, geeft de zon warmte af. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Om je lichaamstemperatuur tussen de 36 en 38 graden Celsius te houden, zet je lichaam je poriën open. En dan gaat de zweetkraan gaat open! Heb je niet genoeg gedronken, dan raken je vochtreserves op en kan je lichaam de warmte niet meer kwijt. Dan heb je last van dehydratatie, ofwel je droogt uit. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Voorkom tijdens je training dehydratatie en verklein de negatieve effecten van UV-straling met deze 7 tips:
1. Maak van zonnebrand je grote vriend
Smeer je minimaal één keer in de twee uur met waterproof zonnebrand in. Gebruik in Nederland bij een felle zon minimaal factor 20. Gebruik ook zonnebrand dat geen witte strepen achterlaat en niet druipt. Sprayen en smeren maar!
2. Houd je zonbelasting zo laag mogelijk
Sport vroeg in de ochtend of ’s avonds. Doordat de zon dan minder fel is, is de UV-straling minder sterk. De kans op de negatieve effecten van UV-straling wordt hierdoor verkleind. Tijdens deze uren is bovendien de temperatuur aangenamer om te sporten. Hierdoor hoeft je lichaam minder hard te werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden en is er een kleinere kans op dehydratatie waardoor je beter kunt presteren. De prachtige zonsopkomst of –ondergang is een extra cadeautje!
3. Drink, drink, drink
Drink voor, tijdens en na je workout genoeg om te blijven zweten. Vul je vochtbalans continu aan en voorkom zo uitdroging van je lichaam. Bij warm weer is water je beste vriend, maar ook met kokoswater of je eigen sportdrank houd je je vochtgehalte op peil.
4. Check de kleur van je urine
Dit klinkt misschien wat raar, maar aan de kleur van je urine kun je ‘aflezen’ of je voldoende hebt gedronken. Bij genoeg vochtinname is je urine namelijk nagenoeg kleurloos. Wanneer de kleur van je urine nog erg geel is, geeft je lichaam aan dat het weinig vocht heeft. Drinken maar.
5. Trek een cool outfit aan
Tijdens het sporten is lekker zittende kleding erg belangrijk. Trek lichtgekleurde sportkleding aan, dan blijf je koeler. Kies voor een speciale stof die zweet goed afvoert en losjes om je lichaam zit. Trek na het sporten zo snel mogelijk een droge outfit aan; natte kleding laat meer UV-straling door.
6. Vermijd asfalt
Asfalt geeft veel warmte af, dus op die ondergrond sporten is extra warm. Je krijgt ook sneller last van sweaty feet waardoor je kunt gaan schuren in je schoenen. Kies dus voor bos of park (lekker beschut) of het strand voor je workout.
6. Acclimatiseer
Laat je lichaam eerst wennen aan de warmte van de zon en bouw je trainingen rustig op. Begin dus als het warm is met korte en minder intensieve trainingen en bouw het rustig op